Obilježeno 150 godina dolaska reda Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu

Foto: sestre-sv-kriza.hr

U Đakovu je u subotu održan središnji program obilježavanja 150. obljetnice od dolaska redovničkog reda Milosrdnih sestara svetog Križa, a u Hrvatskom domu održana je svečana akademija i glazbeno-scenski prikaz “Otajstvo križa sjaji se”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbeno-scenskim prikazom ocrtan je povijesni hod tijekom 150 godina od dolaska ovih redovnica u Đakovo iz švicarskog Ingenbohla 1868. godine na poziv đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, koji je time tadašnjem biskupskom gradu Đakovu htio dati dodatni pečat vjerskog, duhovnog središta.

U Đakovu je i Provincija Milosrdnih sestara svetog Križa za Hrvatsku, gdje snažno djeluju u vjerskom, obrazovnom, odgojnom i zdravstenom životu. Na Strossmayerov poziv u Đakovo je 1868. stiglo prvih deset redovnica, a kroz 150 godina bio je to redovnički put za njih ukupno dvije tisuće.

Brojne uzvanike iz crkvenog i svjetovnog života pozdravila je provincijalna poglavarica sestra Amalija Kupčerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Po dolasku prvih deset sestara prije 150 godina sjeme je palo na plodno slavonsko tlo i svjetli otajstvom Križa sve do danas”, rekla je s. Amalija Kupčerić.

Pozdravne riječi upućene su đakovačko-osječkom nadbiskupu Đuri Hrnaiću, nadbiskupu u miru Marinu Srakiću, brojnim hrvatskim biskupima, biskupima iz BiH, Srbije i Crne Gore, predstavnicima drugih redovničkih zajednica, brojnih crkvenih institucija i ustanova, donatorima, suradnicima, predstavnicima svjetovnih vlasti na čelu sa zamjenikom osječko-baranjskog župana Petrom Lagatorom I dr.

Među uzvanicima bile su i članice generalne uprave Milosrdnih sestara sv. Križa na čelu s generalnom poglavaricom s. Marijom Brizar, te poglavarice i predstavnice drugih provincija, kao i provincija Milosrdnih sestara u drugim zemljama Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poput zrna gorušice koje zasijano, rađa plodom, tako je i prvih deset sestara za sobom pokrenulo preko dvije tisuće novih sestara i već 150 godina Bog po vama, Milosrdnim sestrama sv. Križa, izlijeva svoju milosrdnu ljubav po školama, bolnicama, staračkim domovima, vrtićima, sjemeništima, biskupskim domovima, po ustanovama u vlasništvu sestara i po brojnim župnim zajednicama naše Nadbiskupije, kao i po više drugih biskupija u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, na Kosovu”, rekao je čestitajući jubilej nadbiskup Hranić.

“Neosporno je da ste vi, milosrdne sestre sv. Križa, oplemenile život Đakova. Posebno pamtimo vaš doprinos tijekom Domovinskog rata, kao I poslije njega”, rekao je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.
Središnji program obilježavanja 150. obljetnice nastavljen je misnim slavljem u samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova, a prikazan je I film o životu i djelovanju sestara kroz 150 godina.

Milosrdne sestre svetoga Križa su rimokatolički ženski red (kongregacija). Istakle su se na polju zdravstvene njege siromaha i bolesnih i poučavanja u školi. Djeluju i u Hrvatskoj. Utemeljio ih je otac Teodozije 1844. primivši kandidatice u treći red sv. Franje i nazvavši ih Sestre sv. Križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.