Orguljaška baština Sisačke biskupije

U Sisačkoj biskupiji ponovno se organizira Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae s ciljem prezentacije, obnove i očuvanja bogate orguljaške baštine. Od 6. do 13. svibnja najavljuju spektakularni orguljaški tjedan. A zatim se, od 3. do 10. lipnja pripremite na uživanje u čarima ozvučene čistoće netaknute prirode i divnih crkava i ostataka baštine Zrinski, čudom još očuvanih po Banovini i Pounju, ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziv organizatora objavljujemo u cijelosti:

Dragi ljudi, ljubiteljice i obožavatelji glazbe, vrhunskih izvedbi, kreativno organiziranih kulturnih događanja i s pažnjom odabranih programa samo za probrane uši, velika mi je čast i zadovoljstvo najaviti novi tim koji će od ove godine nastaviti pomicati ljestvicu programske i produkcijske kvalitete festivala koje organizira Hrvatska udruga Ars organi Sisciae: Međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae od 6. do 13. svibnja i Zrin festivala od 3. do 10. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovogodišnju prezentaciju sve orguljaške raskoši bogatog fonda povijesnih orgulja Sisačke biskupije (barem onoga što je preživjelo sve vrijeme i nevrijeme koje je protutnjalo našim krajem protekla dva i pol stoljeća od kada bilježimo izgradnju orgulja), kao i promociju bogate kulturne i povijesne baštine Banovine i Hrvatskog Pounja, zaslužne su Zagrepčanka, dvije Siščanke i jedan Petrinjac: (krenimo od najstarijih) dipl. muzikologinja i prof. povijesti glazbe Valentina Badanjak Pintarić, jedna od osnivačica i pokretačica festivala te producentica prvog festivalskog desetljeća; magistra glazbe Milena Đukanović, orguljašica iz klase prof. Reitze Smitsa (prvog festivalskog međunarodnog gosta koji je na velika vrata najavio Europi naš festival) na Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Nizozemska; dok je na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten dodiplomski studij orgulja završila kod (također našeg festivalskog gosta) cijenjenog prof. Pieter van Dijka; a na Zagrebačkoj muzičkoj akademiji u klasi prof. Maria Penzara i prof. Ljerke Očić, našoj publici dobro poznatih doajena hrvatske orguljaške scene; doktorica znanosti Jelena Blašković, glazbena pedagoginja sa specijalizacijom zborskog dirigiranja na Papinskom Institutu za crkvenu glazbu u Rimu, asistentica na umjetničkoj katedri (glazba) Učiteljskog fakulteta u Zagrebu-Odsjek u Petrinji i vlč. Robert Jakica, diplomirani orguljaš i teolog, povjerenik za crkvenu glazbu u Sisačkoj biskupiji. Uz nas, svoj doprinos dali su i mnogi naši suradnici, vrhunski domaći umjetnici i interprete barokne glazbe – Laura Vadjon i Krešimir Has i mnogi drugi koji su pomogli – ponajviše naša vjerna publika bez čije iskrene podrške festival ne bi preživio.

Nadam se da ste spremni biti jako iznenađeni potpuno novim zvukom već dobro poznatih orgulja, osupnuti do sada rijetko čuvenim komornim kombinacijama koje smo vam priredili, ambijentom koji nećete očekivati (unatoč već uvriježenim festivalskim guštanjima), novim vrhunskim međunarodnim gostima i domaćim umjetnicima…

Ovogodišnje festivalsko izdanje otvaramo u Petrinji, gradu limene glazbe s tradicijom dugom 210 godina! Koncertom najjačih trubačkih imena u Hrvatskoj – Vedran Kocelj i Sloveniji – Stanko Arnold, koje će orguljama podržavati friški „porinovac“ Pavao Mašić, na najljepši mogući način želimo istaknuti važnost grada Petrinje kao baštinika bogate kulturne tradicije. Prvi puta ove godine gostujemo u Gornjem Viduševcu, pitomom drevnom hrvatskom selu u srcu Banovine. Nekadašnja barokna župna crkva, smještena na Perlinskom brijegu iznad šumovitih brežuljaka, imala je Pumppove orgulje iz 1858. godine. U Domovinskom ratu crkva je potpuno razorena, a obnova je dovršena u jesen 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz šest festivalskih dana tri programa se održavaju na području grada Siska i to u centru grada – Sisačkoj katedrali, u Bazilici Sv. Kvirina i na našim najvrjednijim orguljama iz 1777. godine u crkvi u Selima. Produkcijski najveći zalogaj ovogodišnjeg festivalskog izdanja je koncert u Bazilici za koji je sastavljen međunarodni ansambl Musica maxima (orgulje, dva didgeridooa, gongovi, tibetanske zdjele, afrički bubanj i dvije školjke) koji uz light art Gordane i Zorislava Šojata, cijenjenih umjetnika svjetlosti. Ovaj kulturni događaj prvi je takve vrste ovom dijelu Europe, a ovakav instrumentarij još nigdje nikada nije zabilježen! Taj koncert za vrhunsku audio-vizualnu produkciju snima tim koji tijekom cijelog projekta dokumentira video materijale iz kojih će se kasnije montirati dokumentarni film namijenjen prikazivanju na javnoj televiziji i sudjelovanje na natječajima dokumentarnog filma, a sve u svrhu promocije kako projekta, tako i baštine našeg kraja i naših kulturnih dosega. Slijedi program koji smo nazvali 100% Sisak – u Katedrali nam naši Siščani, okupljeni u Katedralnom zboru, izvode skladbe sisačkog skladatelja Matije pl. Ivšića. U Selima festival zatvara, također za tu priliku okupljen, trio koji predvodi naša sopranistica Margareta Klobučar, Silvio Richter na violini i Erik Jan Eradus, ponajbolji nizozemski orguljaš mlađe generacije i veliki ljubitelj povijesnih orgulja, koji će nam još odsvirati i solo recital na Hefererovim orguljama u Martinskoj Vesi, dan prije.

U svakom slučaju, očekujte od 06. do 13. svibnja spektakularni orguljaški tjedan! A zatim se, od 03. do 10. lipnja pripremite na uživanje u čarima ozvučene čistoće netaknute prirode i divnih crkava i ostataka baštine Zrinski, čudom još očuvanih po Banovini i Pounju. Biti će to naše vrijeme, naši sati za punjenje, naši trenuci za o(t)puštanje i oduševljenje! A uz sav taj gušt, zajedno činimo najbolju moguću promociju svoga kraja bogate kulturne baštine i oduvijek kulturnog naroda, osviještenog o pravim vrjednotama. Dobro došli svi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.