Otvorena Godina posvećenog života u Zagrebačkoj nadbiskupiji

U prepunoj zagrebačkoj prvostolnici u nedjelju 14. prosinca svečano euharistijsko slavlje kojim je otvorena Godina posvećenog života u Zagrebačkoj nadbiskupiji predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji uz pedesetak svećenika, mahom redovnika, bio je i pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić. Sve je pozdravio predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izražavajući radost što to slavlje kao pastir mjesne Crkve predvodi kardinal Bozanić, te ujedno otvara Godinu posvećenog života, istaknuo je kako redovništvo želi da upravo ta godina postane godinom milosti za cijelu Crkvu i za naš hrvatski narod. “Želimo i mi pridonijeti radosti susreta sa živim Gospodinom Isusom Kristom, svjesni da samo susret s Njime vraća pravu radost. Istodobno molimo Gospodina da nas osposobi da budemo hrabri, a svima koje ćemo susretati da donosimo radost i mir”, rekao je o. Šarčević, dodavši kako je to slavlje i prigoda na osobit način moliti za što skorije proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.

U homiliji kardinal Bozanić istaknuo je kako je Godina posvećenog života “otvorena za svu Crkvu, za sve vjernike, a ne samo za redovnice i redovnike, jer posvećeni život je velik dar i velika blagodat svekolikog Božjeg naroda”. Zahvaljujući Bogu za dar naših redovnica, redovnika i svih osoba posvećenog života, kardinal je istaknuo kako bi “naša Crkva, a slobodno možemo reći i naš hrvatski narod bio siromašniji na svim područjima svoga hoda kroz bremenitu povijest bez redovništva u njemu”. Zagrebačka nadbiskupija i posebno grad Zagreb obdareni su osobitom nazočnošću različitih vrsta ustanova posvećenog života, a posebno njihovih središnjih tijela, što crkvenom životu glavnoga grada daje posebno značenje, izazov i obvezu.

Papa Franjo želi da među osobama posvećenog života ne bude tužnih lica, nesretnih i nezadovoljnih osoba. To ne znači da osobe posvećenog života ne doživljavaju “teškoće, noć duha, razočaranja, bolesti, opadanje snage uslijed starenja”, upozorio je kardinal, dodajući da kao “i svi Kristovi vjernici, upravo u tome trebamo nalaziti evanđeosku radost, naučiti prepoznavati lice Krista, koji nam je u svemu bio sličan te Ga nasljedovati, jer On se iz ljubavi prema nama nije sustezao podnijeti muku križa”.
“I u našem hrvatskom društvu sve više se, s jedne strane, promiče kult efikasnosti, salutizma i uspjeha, a s druge strane sve više se marginalizira siromašne i isključuje tzv. gubitnike. Naime, ima puno ljudi koji čekaju: osobe koje su izgubile nadu, obitelji u teškoćama, napuštena djeca, mladi kojima je oduzeta budućnost, bolesnici i starije napuštene osobe, bogati siti dobrima i s prazninom u srcu, muškarci i žene u traženju smisla života, mnogi koji žeđaju za Bogom. Upravo su to egzistencijalne periferije kamo osobe posvećenog života šalje papa Franjo da bi nalazile život darivajući život i da bi svjedočile riječi apostola Pavla: ‘Kad sam slab, onda sam jak'”, istaknuo je kardinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa daje široku perspektivu redovničkog poslanja, a to je radosno svjedočenje Evanđelja, rekao je kardinal Bozanić osobama posvećenoga života, istaknuvši da posvećeni život raste ako djevojke i mladići koji ih susreću osjete privlačnost prema duhovnom zvanju, ako vide da su sretni muškarci i žene. Apostolska djelotvornost posvećenog života ne ovisi o djelotvornosti i snazi sredstava koja se koriste, upozorio je kardinal, istaknuvši važnost dosljednog svjedočenja života koji zrači radošću i ljepotom življenja Evanđelja i nasljedovanja Krista.

“Dragi redovnici i redovnice te sve osobe posvećenog života, poput Krstitelja i vi živite evanđeosku radikalnost te ivanovski, proročkim duhom prokazujte zlo, nepravde i grijeh u hrvatskoj sredini. Sve podložite Bogu, a u životu nemajte drugih interesa osim Božjih”, pozvao je zagrebački nadbiskup. Duhovnost zajedništva je mjera redovničkog kredibiliteta, a redovničko zajedništvo ostvaruje se prije svega u konkretnim zajednicama svake ustanove, istaknuo je kardinal te odao priznanje svim našim redovnicama i redovnicima za svjedočanstvo posvećenog života. Posebno je ohrabrio mlade redovnike i redovnice te kandidate za redovnički i Bogu posvećeni život, poručivši im da je njihovo oduševljenje i spremnost na evanđeosku radikalnost i redovničku dosljednost novi znak u redovništvu naše Crkve koji ohrabruje i daje nade. Sve je pozvao da im budu blizu svojim molitvama i kršćanskom ljubavlju.
U molitvi vjernika koju su izrekli redovnici i redovnice, te njihovi kandidati i kandidatice molilo se za sveopću Crkvu, za sve družbe u njoj, za redovništvo da bude vjerodostojno očitovanje Božje ljubavi u svijetu, kao i za nova duhovna zvanja.
Nakon popričesne molitve o. Šarčević zahvalio je kardinalu za predvođenje euharistijskog slavlja, kao i za riječi i poruku, te za veliko priznanje koje je javno odao svim redovnicima i redovnicama, što ih obvezuje da budu što vjerniji evanđelju. Zahvaljujemo vam također za brižnu skrb u promicanju različitih karizmi u našoj nadbiskupiji, kao i za to što svojim učenjem prosvjetljujete Božji narod o vrijednosti posvećenog života, rekao je Šarčević.

Na kraju mise kardinal Bozanić još jednom je izrazio želju da kroz ovu godinu redovništvo budu što više ono na što je pozvano, tj. da svjedoči radost Evanđelja. To je naša želja i molitva, i želimo u tome zajedno hoditi pred Gospodina, rekao je kardinal, te sve pozvao na što bolju pripravu za slavlje Božića, osobito po dobroj ispovijedi. Također je pozvao na molitvu za domovinu. Budimo odgovorni i prema njoj, ono što trebamo izvršiti izvršimo za boljitak naše domovine i našega hrvatskog društva, poručio je kardinal Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao Redovnički band aid pod ravnanjem mo Vinka Karmelića uz orguljsku pratnju don Ivana Urlića, koji je na radost svih prisutnih, nakon završne molitve još jednom otpjevao himnu “Hvala redovnika”, a pjevanju su se pridružili sudionici slavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.