Papa poziva na hitan prekid vatre u Siriji

Foto: Fah

Papa Franjo pozvao je u srijedu na hitno uspostavljanje primirja u Siriji, tražeći barem prekid vatre kojim bi se civilima, posebno djeci, omogućilo da budu evakuirani iz Alepa koji je pod žestokim zračnim napadima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želim naglasiti i ponoviti svoje suosjećanje sa svim žrtvama nehumanog sukoba u Siriji”, rekao je Papa tijekom svog tjednog obraćanja na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

“To ponavljam s osjećajem hitnosti, svom snagom preklinjući one koji su odgovorni da hitno uspostave primirje i poštuju ga barem onoliko koliko je potrebno da bi se dogovorila evakuacija civila, posebice djece, koji su i dalje zatočeni pod žestokim bombardiranjem”, dodao je.

Saveznica sirijske vojske Rusija u utorak je pokrenula svoj dosad najrazorniji zračni napad na Alep, ubivši 25 civila, uključujući četvero djece, prenose promatrači. Napad je uzrokovao veliku štetu u nekoliko stambenih četvrti na istočnom, pobunjeničkom dijelu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirijska vojska prošlog je mjeseca objavila plan o osvajanju tog grada koji je podijeljen od sredine 2012. godine.

Ponovni sukobi započeli su nakon propasti kratkotrajnog primirja dogovorenog između Washingtona i Moskve, te su obilježeni žestokim zračnim napadima.

Sirijska vojska prošle je srijede najavila kako će smanjiti bombardiranja nakon nekoliko dana snažnih zračnih napada u kojima su ubijene stotine ljudi, te je uništena najveća preostala bolnica na istoku, no u utorak su oni ponovno pokrenuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.