Pobuna sportašica protiv ‘transrodnih’ sportaša: Takva pravila nas diskriminiraju

trasrodnih sportašica transrodne
Foto: iStock by Getty Images

Reka Gyorgy, koja je odrasla u Mađarskoj, bila je na posljednjoj godini fakuleteta Virginia Techu i događaj od prije dvije godine nikada neće zaboraviti. Nadala se da će doći do finala u disciplini na 500 metara plivanja slobodnim stilom. No, nije uspjela zbog mjesta koje je zauzela plivačica, ‘transrodna’ žena, Lia Thomas sa Sveučilišta Pennsylvania. Ona i još nekoliko sportašica pobunile su se protiv pravila koja ‘transrodnim’ sportašima dopuštaju natjecanje sa ženama, smatrajući kako ih upravo ona diskriminiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Paraolimpijka Petrillo: ‘Transrodna’ atletičarka je 2019. bila oženjeni otac dvoje djece

Thomas, ‘transrodna žena’ koja je prethodno plivala u muškom timu na Pennu, na kraju je osvojila prvenstvo u toj disciplini, postavši prva transrodna plivačica koja je osvojila titulu u Diviziji I. Tako je za Gyorgy bilo posebno porazno što je njezina sveučilišna plivačka karijera završila na ovaj način. I osjećala je da je to nepravedno.

Gyorgy je ubrzo nakon toga napisala otvoreno pismo NCAA-i moleći organizaciju da promijeni svoja pravila. Nikada se nisu javili. Ali Gyorgy se i dalje bori za promjene. Ona i 15 drugih sportašica ovog su mjeseca podnijele tužbu protiv NCAA, tvrdeći da njihova pravila za ‘transrodne’ sportaše krše zabranu diskriminacije temeljene na spolu. Tužba, koju je organiziralo Nezavisno vijeće za ženski sport, ima potencijal imati sveobuhvatan učinak, budući da NCAA postavlja pravila za svojih 1100 koledža i sveučilišta članica.

“Mislim da je NCAA pokazala da je izgubila iz vida svoj razlog postojanja i da se ili mora smjesta reformirati ili mora izaći iz reguliranja sveučilišne atletike”, rekao je Bill Bock, odvjetnik tužitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>’Transrodne sportašice’ osvojile zlato, srebro i broncu na ženskom biciklističkom prvenstvu

Ime koje vodi tužbu postalo je poznato od prvenstva 2022. kojim je Thomas dominirala: Riley Gaines. Ona se također natjecala protiv Thomas 2022., a na kraju su izjednačili u jednoj disciplini. Nije joj se činilo ispravnim da su ona i drugi plivači bili prisiljeni natjecati se s Thomas, koja je imala jasnu prednost u veličini i snazi, piše Yahoo.

Gaines je rekla da vjeruje da “NCAA treba biti pozvana na odgovornost.” Bila je umorna od čekanja da netko drugi nešto učini.

“Zašto ne ja?”, Gaines je razmišljala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužbom se zahtijeva da NCAA promijeni svoja pravila i spriječi one koji su rođeni kao muškarci da se natječu protiv sportašica. Traži se da NCAA “preusmjeri i revidira” nagrade dodijeljene ‘transrodnim’ sportašima u ženskim disciplinama natjecateljicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.