Papa u rimskoj sinagogi: Ni nasilje ni smrt neće nikada imati zadnju riječ pred Bogom

epa05107167 Pope Francis during his visit to Rome's synagogue, in Rome, Italy, 17 January 2016. Pope Francis made his first visit to a synagogue as pope Sunday, greeting Rome's Jewish community in their house of worship as his two predecessors did in a show interfaith friendship at a time of religiously-inspired violence around the globe. EPA/ANGELO CARCONI

Papa Franjo prvi je put, kao poglavar Katoličke crkve, posjetio rimsku sinagogu Tempio maggiore, u kojoj je, aludirajući na islamističke napade osudio nasilje u ime vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U iznimno dobro čuvanom hramu smještenom uz rijeku Tibar, izmjenjivali su se psalmi na hebrejskom i govori u kojima je istican velik napredak u odnosima između katolika i židova u posljednjih 50 godina.

Franjo je, nakon Ivana Pavla i Benedikta XVI., treći papa koji posjećuje rimsku sinagogu.

“Nasilje koje ljudi provode jedni protiv drugih u suprotnosti je s bilo kojom vjerom, osobito s trima glavnim monoteističkim vjerema – judaizmom, katolicizimom i islamom”, rekao je Papa, istaknuvši postojanje “neraskidivih veza između židova i kršćana”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sukobi, ratovi, nasilje i nepravde otvaraju duboke rane čovječanstva, koje nas poziva da se još više angažiramo na miru i pravdi. Ni nasilje ni smrt neće nikada imati zadnju riječ pred Bogom”, rekao je Franjo.

Židovski vjerski čelnici bili su još oštriji u osudi islamističkog nasilja.”Vjera ne stvara mržnju. Vjera ne prolijeva krv. Vjera poziva na dijalog”, rekla je predsjednica rimske Židovske zajednice Ruth Dureghello, obraćajući se Papi. “Nadamo se da će ova poruka doprijeti do brojnih muslimana koji zajedno s nama dijele odgovornost, kada je posrijedi angažman na boljem svijetu, svijetu u kojemu zajedno živimo. To možemo postići samo zajedno”, rekla je.

Glavni rimski rabin Riccardo di Segni osudio je nasilje “koje se opravdava fanatičnim vizijama nadahnutim vjerom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je u sinagogi toplo pozdravio voditelja talijanske Islamske zajednice Yahyu Pallavicinija koji je prisustvovao obredu.

“Šoa nas uči da nam je potreban maksimalan oprez kako bismo brzo reagirali u obrani ljudskog dostojanstva i obrani mira”, kazao je Papa, upotrijebivši hebrejsku riječ za holokaust.

Izrazio je “bliskost sa svima koji su preživjeli holokaust”, pogledavši pritom prema grupi talijanskih židova koji su preživjeli nacističke logore i koji su sjedili u prvim redovima sinagoge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govor, prekidan pljeskom više puta, Papa je završio hebrejskim “Šalom alejhem” (Mir s vama).

Posjet su pratile iznimno jake mjere sigurnosti. Oko sinagoge je uspostavljena crvena zona, angažirano je 800 policajaca, vojnika i karabinjera. Nakon terorističkih napada u Parizu, strah se uvukao i na rimske ulice.

Prije toga, na Trgu svetog Petra obratio se vjernicima s osobitim naglaskom na prognane jer Vatikan obilježava Svjetski dan migranata i izbjeglica.

“Dragi migranti i izbjeglice, svatko od vas sa sobom nosi priču, kulturu, dragocjene vrijednosti – i često, nažalost, s iskustvima bijede, ugnjetavanja i straha. I vaša prisutnost na ovome trgu znak je Božje nade. Ne dopustite da vam je ukradu, kao ni radost življenja koja dolazi iz iskustva božanske milosti i zahvaljujući ljudima koji vam žele pomoći”, rekao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Argentinac ima bliske osobne odnose sa židovskom zajednicom još iz vremena dok je bio nadbiskup Buenos Airesa. Zajedno s argentinskim rabinom napisao je knjigu, a kad god rabin dođe u Vatikan, pobrine se da ga dočeka košer hrana. Osim toga, za razliku od europskih papa, Franjo ne nosi breme holokausta.

Poznato je da papa oštro osuđuje napade na Državu Izrael i naziva ih antisemitizmom. No, isto tako zagovara i Palestinu, što neki Židovi teško prihvaćaju.

Broj tri u židovskoj tradiciji znači potvrdu i stabilnost – nakon ovog, trećeg posjeta papa sinagogi, mnogi su uvjereni da će odnosi dviju zajednica doista uploviti u mirne i sigurne vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.