Pater Nikić roditeljima koji su u Domovinskom ratu izgubili djecu: ‘Svaku nevinu žrtvu Bog obilno nagrađuje’

Foto: Laudato TV

“To je najteži mogući gubitak i on izaziva bolne emocije s kojima se nije lako nositi. Tu pomoć treba biti interdisciplinarna – liječnička, psihoterapijska, ali također i vjersko-duhovna. Oni koji su vjernici – najveća utjeha je upravo ona koju dobivamo iz vjere- mi kršćani, a i drugi vjernici, vjerujemo da se naš život u ovom svijetu ne završava definitivno, nego da poslije smrti živimo. Dakle, oni roditelji koji su izgubili djecu, ako imaju vjeru da je njihovu djecu, kao nevine žrtve, Bog primio i da žive u vječnosti, oni se nadaju, s pravom, susretu sa svojom djecom”, ističe pater Mijo Nikić, psiholog, isusovac, u razgovoru za Narod.hr o roditeljima koji su izgubili svoju djecu u ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem listopada 2019. na Hrvatskim studijima održan je simpozij pod nazivom „Otvaranje imenika – ubijena i ranjena djeca u Domovinskom ratu“ – Sekcija pružanja psihološke pomoći. Jedan od izlagača na skupu bio je psiholog, isusovac pater Mijo Nikić, koji je održao predavanje na temu „Važnost duhovnosti u oporavku“.

(VIDEO) Održan simpozij o ubijenoj i ranjenoj djeci u Domovinskom ratu: Potrebno je uvesti praznik njima u čast!

Narod.hr: Radite kao psiholog. Jeste li se u svom radu susretali s roditeljima djece koja koja su ubijena ili ranjena u Domovinskom ratu ili s ljudima koji su kao djeca bili ranjeni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pater Mijo Nikić: Sa samom djecom baš i nisam. S roditeljima donekle, ne baš puno. Ali mogu reći općenito o tom problemu jer i za njih vrijedi ono što vrijedi za osobe koje su psihotraumatizirane, dakle koje su doživjele neku nevolju i emocionalnu ranu, a u ovom slučaju to su roditelji koji su izgubili svoju djecu u ratu. To je najteži mogući gubitak i on izaziva bolne emocije s kojima se nije lako nositi. Tu pomoć treba biti interdisciplinarna – liječnička, psihoterapijska, ali također i vjersko-duhovna. Oni koji su vjernici – najveća utjeha je upravo ona koju dobivamo iz vjere- mi kršćani, a i drugi vjernici, vjerujemo da se naš život u ovom svijetu ne završava definitivno, nego da poslije smrti živimo. Dakle, oni roditelji koji su izgubili djecu, ako imaju vjeru da je njihovu djecu, kao nevine žrtve, Bog primio i da žive u vječnosti, oni se nadaju, s pravom, susretu sa svojom djecom. To daje najjaču utjehu i snagu da mognu izdržati one velike poteškoće. Tu im puno pomaže i molitva i sakramentalni život, da ojača njihovu vjeru. A psihološka pomoć je tu uvijek da osoba zna proživjeti te emocije, da ih ne potiskuje nego da ih posvijesti i da ih podijeli s prijateljem ili psihoterapeutom ili nekim psihologom – podijeljena bol je duplo manja. To znači, kada nekome pričamo tko nas s empatijom sluša, uživljava se u našu bol onda i nama biva lakše.

“Najvažnija je svijest da naši najmiliji nisu zauvijek nestali”

Narod.hr: Kolika je važnost duhovnosti tijekom oporavka nakon traume kao što je gubitak djeteta u ratu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pater Mijo Nikić: Naravno, najvažnija je ta svijest i vjerovanje da oni naši mili i dragi koje smo izgubili nisu zauvijek nestali nego da žive u Bogu. Isus je rekao: Ja sam uskrsnuće i život, tko u mene vjeruje živjet će ako i umre. To je ta utjeha koju može dati vjera – da je naš život ovdje na zemlji privremen, a onaj u vječnosti nema kraja i tko Bogu vjeruje – Bog ima mjesta u svom Kraljevstvu za takve osobe.

Narod.hr: Što biste ovim putem poručili ljudima koji su kao djeca ranjeni u Domovinskom ratu i roditeljima ubijene i ranjene djece?

Pater Mijo Nikić: Djeci bih poručio da vjeruju da ih Bog voli i da dožive tu ljubav Božju što je moguće više te da znaju tu svoju muku i bol nadvladati jednom aktivnošću, zalaganjem za druge, stvarajući bolji svijet u kojem više neće biti rata. A roditeljima da mogu biti ponosni jer je i žrtva njihove djece ugrađena u jednu veliku viziju slobodne države Hrvatske. Također mogu biti ponosni jer svaku nevinu žrtvu Bog obilno nagrađuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.