Kome je podignut, još jednom oskrnavljen križ u Lovasu?

Foto: Narod.hr

Spomen križ hrvatskim braniteljima u središtu Lovasa nedavno je osvanuo zaliven crvenom trajnom bojom. Mržnja prema domovini, oskvrnuće Kristove žrtve ili žrtve hrvatskog branitelja ili jednostavno mržnja prema svemu što nam je sveto – teško je dokučiti što je nekoga natjeralo na ovaj bezdušni, neljudski ili vandalski čin?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tko je opet oskvrnuo spomen križ braniteljima u Lovasu? Istraga traje…

Tijekom Domovinskog rata smrtno je stradalo 89 mještana Lovasa, a jedna se osoba vodi kao nestala. Silovane su mnoge žene i djevojke. Uništeni ili oštećeni su gotovo svi gospodarski objekti, a potpuno je uništena 261 obiteljska kuća.

Pripadnici jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi Lovas su okupirali 10. listopada 1991. godine. U agresiji i okupaciji Lovasa poginulo je i ubijeno 5,5 posto Hrvata koji su prije rata živjeli u mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebice okrutan zločin počinili su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 18. listopada 1991., kada su prisilno na čišćenje minskog polja na ulazu u mjesto odveli 51 lovaškog Hrvata od kojih je smrtno stradao 21, a 14 je ranjeno.

Okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad…., jedan su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, koji su nakon toga protjerani.

U napadu na Lovas sudjelovale su i postrojbe četničkih jedinica iz Srbije „Dušan Silni“ i „Beli Orlovi“, kako dokazuje i izvješće UN-a. To su bili srpski dragovoljci koje je organizira SNO – Srpska Narodna Obnova. Te su postrojbe počinile mnoge neljudske zločine po istočnoj i zapadnoj Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bio samo dio ljudstva koji je iz Srbije sudjelovao u agresiji na Hrvatsku.

SNO su, kao četničku stranku, utemeljili 1989. značajne osobe srpske političke scene kao Vuk Drašković, Vojislav Šešelj, Mirko Jović i drugi. Prije toga, svi oni bili su članovi Saveza komunista Jugoslavije.

Tako je npr. osnivač SNO-a Vuk Drašković bio ugledni član Saveza Komunista Jugoslavije i šef kabineta poznatog hrvatskog partizana i predsjednika Predsjedništva SFRJ Mike Špiljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2006. isti taj bivši komunist, pa zatim deklarirani nacionalist i četnik postaje ministar vanjskih poslova Srbije. Slična situacija je i danas kada bivši premijer i predsjednik Srbije dolazi iz deklariranih četničkih krugova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.