(VIDEO) Pogledajte najavu filma ‘Golgota Banjolučke biskupije’ – koji govori o sudbini Hrvata katolika u ‘Republici Srpskoj’

Foto: snimka zaslona

Povodom Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini banjolučki biskup Franjo Komarica predvodit će, u nedjelju 24. ožujka u 18 sati, svečano misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Marije Kraljice Mira u Sisku. Nakon mise bit će i prikazan dokumentarni film „Golgota Banjolučke biskupije – stradanje župljana župe Petrićevac“ kojem će nazočiti i sisački biskup Vlado Košić.

U nastavku donosimo najavu filma.

Prvi dio filma “Golgota Banjolučke biskupije” govori o stradanju župljana župe Petrićevac, dijela Banja Luke na kojemu se nalazi katolička crkva sv. Antuna i franjevački samostan. Crkva i samostan uništeni su u velikosrpskoj agresiji 1991., a 2003., nakon pohoda pape Ivana Pavla II. Banja Luci, započeta je njihova obnova.

Film je snimila Udruga Hrvata banjolučkog kraja Nazaret.

Republika Srpska- paradržava na teritoriju Bosne i Hercegovine nastala protjerivanjem nesrpskog stanovništva

Podsjetimo, Hrvati na teritoriju tzv. “Republike Srpske” tijekom rata proživjeli su tešku sudbinu.

Kako je nastala tzv. Republika Srpska – na čijoj je proslavi bio veleposlanik Republike Hrvatske?

Vodstvo bosansko-hercegovačkih Srba 1992., proglasilo je tzv. “Republiku Srpsku” na čelu s predsjednikom Radovanom Karadžićem. Na području tzv. “Republike Srpske” vršeno je protjerivanje i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva.

I danas ćete, ako se samo provezete kroz krajeve Bosanske Posavine, moći vidjeti zastrašujuće prizore ranih razaranja. Razrušena sela u koja se nakon rata nije vratio život stvarnost su toga kraja.

Na tim područjima rušene su crkve, terorizirano je stanovništvo, vršeni su zločini…

Nažalost, dok su srpske paradržavne tvorevine na teritoriju Republike Hrvatske oslobodilačkim akcijama HV-a zauvijek nestale, takozvana „Republika Srpska“ danas i dalje postoji, i to kao legalan entitet unutar Bosne i Hercegovine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr