(FOTO) Posljedni oproštaj od Ive Gregurevića uz tamburaše: ‘Bio si nomadska duša poput Đuke Begovića’

Foto: fah

Na početku emotivnog ispraćaja jednog od najvećih hrvatskih glumaca, Ive Gregurevića na zagrebačkom groblju Mirogoju, tamburaši su zapjevali njegovu omiljenu pjesmu ‘Milov’o sam garave i plave’ Zvonka Bogdana, prenosi 24sata. Vijest o smrti legendarnog glumca 1. siječnja potresla je čitavu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U počasnoj straži stajali su Perica Martinović, Božidar Alić, Dragan Despot, Miroslav Škoro i Anja Šovagović-Despot.

Prema glavnoj mrtvačnici na Mirogoju stvorio se dug red. Brojni Gregurevićevi prijatelji i kolege su pristizali, među njima Mia Begović, Vedran Mlikota, Davor Bernardić, Igor Mešin, Luka Vidović, Ana Begić Tahiri, Ksenija Pajić, Goran Navojec, Marija Škaričić… Njima se pridružio i gradonačelnik Milan Bandić.

“Bio si nomadska duša poput Đuke Begovića. Nadali smo se da je ovaj odlazak samo još jedna tvoja predstava. Život si teatralizirao, a teatar živio. Bio si velik kao i tvoj uzor Fabijan Šovagović. Ostao si dijete iz Mahale i nikada se nisi prestao igrati. Dragi Ivo, volim te. Volim tvoje Orašje, i nastavit ćemo tamo gdje si i ti stao u tvom i našem Orašju. Ostvario si fascinantan zemaljski trag i ostao upisan u memoriju hrvatske kulture” istaknula je glumica Martinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film Čaruga, koji je zacementirao njegov status u samom glumačkom vrhu, snimio je 1991. godine. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše. Tijekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu. U kazalištu je igrao u dramama: Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića, Smoje… Radio je na filmovima i serijama s Rajkom Grlićem, Brankom Šmitom, Antunom Vrdoljakom, Lukasom Nolom.

Glumac Vedran Mlikota govorom se oprostio od kolege.

‘Poljem ravnim pustit’ ćemo vrance, neka lete bijesno neprestance, ej neka lete, ma nikad ne stali, od umora makar popadali’ – citirao je stihove Najboljih hrvatskih tamburaša i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Zbogom dragi Ivo. Čaruga putuje…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.