Poslovni napredak i vjera: Trebaju li kršćani izbjegavati uspjeh?

Foto: GettyImages

Naše se društvo nastoji izgraditi oko uspjeha. Čini se da su stil, ljepota, mladost, produktivnost, ankete, konsenzus i pažnja u medijima jedini kriterij vrijedan javnog interesa. Iz tog razloga uspjeh trpi posljedice svoje slave. Je li uspjeh zaista lažni prijatelj, Juda naših talenata?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biti “u svijetu”, ali ne “od svijeta”

Evanđelje nas potiče da se distanciramo od uspjeha na dva načina. Prvi vidimo u borbi između Isusa i đavla tijekom iskušenja u pustinji (Matej 4, 1-11). Princ tame obećava Isusu sva kraljevstva svijeta i njihovu slavu ako pristane pokloniti se vragu. Jasno je da je ljudska snaga mjesto duhovne borbe – to je ono što se nudi u zamjenu za prodaju duše. Drugo, što obuhvaća i objašnjava prvo, je razlika koju Isus pravi između “u svijetu” i “od svijeta”, donosi Aleteia, a prenosi Hrvatska katolička mreža.

Ova razlika uopće nije apstraktni pojam. Povezana je s važnim odlukama koje donosimo u vezi s našim profesionalnim životom, socijalnim i obiteljskim odnosima i duhovnosti. U usmjeravanju našeg života postoje kriteriji kojima se rukovodi Bog i kriteriji koji se odnose samo na fizički svijet, zbog nedostatka boljeg pojma. Najteže se duhovne borbe odvijaju u trenutku kad se moramo odlučiti: na koji ću način živjeti svoje interpersonalne odnose, udvaranje, brak? Kako ću usmjeriti karijeru i vrijeme koje posvećujem obiteljskom životu? Dopuštam li dovoljno vremena za molitvu u svom osobnom životu, u obiteljskom životu ili u životu bez obzira koji posao odabrali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poniznost i legitimna potraga za unutarnjim životom ne bi trebali biti izgovor za odricanje, lijenost ili još gore, nedostatak mašte ili duhovne veličanstvenosti. Istina je: gubitak nije znak uspjeha. Dakle, ne smijemo se pretvarati da smo gubitnici.

Naravno, sveci, da ne spominjemo i samog Isusa, podsjećaju nas da Božja sredstva nisu sredstva svijeta, da dobrota ne pravi buku, da je ono nužno nevidljivo našim očima.

Usudite se svoje talente iskoristiti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebali bismo iskoristiti svoje talente! Ali kao i sa svime, način na koji ih koristimo ili čak nudimo treba ih pročistiti. Sam glas savjesti nije dovoljan. Vanjska, prijateljska, ali zahtjevna procjena, vrlo je različita od naše te bi nam trebala omogućiti da održimo duhovnu, moralnu, pa čak i mentalnu ravnotežu. Ali u svakom slučaju, morate se usuditi koristiti svoje talente. Možemo biti ambiciozni u smislu da želimo učiniti velike, lijepe stvari za Boga i u skladu s Bogom.

Kako se nositi s neuspjehom?

Moramo znati kako se nositi s neuspjehom. To je nešto što se mora naučiti, a nije lako. Ali nema ničeg korisnijeg i otkrivenijeg od uključivanja neuspjeha u veći uspjeh, pretvaranja u pozitivno gledište, uvođenja šire više uzvišene perspektive, na kraju u vječni život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.