Požeška biskupija: Vraćene matične knjige oduzete u vrijeme komunizma

požeška biskupija
Foto: pozeska-biskupija.hr

Gotovo 900 vrijednih crkvenih knjiga od kojih neke datiraju čak iz 17. stoljeća, a oduzete su Katoličkoj crkvi u vrijeme komunizma, vraćeno je danas Požeškoj biskupiji u skladu sa sporazumima Svete Stolice i države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Biskup Košić: Nismo se stvarno oslobodili zla koje je posijao komunistički režim
> Prof. Tanjić: Crkva je ostala moralnim arbitrom Hrvata, iako je za vrijeme komunizma bila izbačena iz javnog života
> Harris: Zbog Stepinčeva autoriteta komunisti nikada nisu uspjeli ovladati Crkvom u Hrvata

Nalazile su se u pet državnih arhiva

U Dvorani sv. Lovre Biskupskog ordinarijata u Požegi, 21. listopada 2022. ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek zajedno s biskupom Antunom Škvorčevićem prisustvovala je potpisivanju dokumenata o povratu crkvenih matičnih knjiga oduzetih za vrijeme komunističke vladavine, koje su se nalazile u pet državnih arhiva, izvijestila je Požeška biskupija.

Primopredaja je organizirana prema odredbi Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture članak 13. točka 5. a u skladu s provedbenim Sporazumom o povratu crkvenih matičnih knjiga, potpisanog između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije 2005. godine.

Uz sudjelovanje državnog tajnika Ivice Poljička, ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Dinka Čuture, ravnateljice Državnog arhiva u Bjelovaru Martine Krivić Lekić, ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku Dražena Kušena, ravnatelja Državnog arhiva u Slavonskom Brodu Ivana Medveda, ravnateljice Državnog arhiva u Sisku Nele Kušanić, biskup Antun je nakon potpisa Zapisnika preuzeo knjige, koje su smještene u Povijesni arhiv Požeške biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
požeška biskupija
Foto: pozeska-biskupija.hr

Ukupan broj vraćenih knjiga Požeškoj biskupiji iznosi 892

U prigodnoj riječi biskup Antun je podsjetio kako je u vrijeme komunističke vladavine Crkvi oduzet određeni broj matičnih i drugih knjiga te da je pedeset godina nakon toga, 1996. godine potpisan Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture, kojim su dvije strane utvrdile da su one vlasništvo Crkve i da će biti vraćene pojedinim biskupijama na čijem se području nalaze župe i druge pravne osobe čiji su one vlasnici.

Istaknuo je kako je u tom smislu 2005. potpisan i Sporazum o provedbi povrata s naznačenom procedurom prema kojoj treba postupiti i da ju je Požeška biskupija već sljedeće godine ispunila. Biskup je spomenuo kako je 2020. godine vraćeno 241 knjiga koje su bile u Matičnim uredima pod nadležnošću Ministarstva pravosuđa i uprave, a danas se vraća 651 knjiga iz državnih arhiva pod nadležnošću Ministarstva kulture i medija, te ukupan broj vraćenih knjiga Požeškoj biskupiji iznosi 892.

Kazao je da je to učinjeno po prastarom latinskom pravnom i moralnom načelu „res clamat ad dominum“ – „stvar doziva (traži) vlasnika“ a ostvareno po duhovnom načelu sv. Terezije Avilske da se „sve postiže strpljivošću“. Zahvalio je ministrici i njezinim suradnicima na trudu koji su uložili u pripravi povrata spomenutih knjiga, napose djelatnicima državnih arhiva. Spomenuo je još kako se očekuje da biskupije uz povrat matičnih knjiga, prime i njihov digitalni snimak, kako to određuje Sporazum i da se zajedničkim nastojanjem obnove knjige koje su u lošem stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepravda prema Katoličkoj Crkvi iz vremena komunističke vladavine

Ministrica Obuljen Koržinek zahvalila je biskupu Antunu i Požeškoj biskupiji za upornost u nastojanju oko povrata oduzetih crkvenih knjiga. Istaknula kako je posebno povjerenstvo Ministarstva kulture i medija provjerilo jesu li uvjeti koje ima Požeška biskupija prikladni za njihov smještaj. Pohvalila je Požešku biskupiju što se pobrinula da ti uvjeti budu primjerni, te se crkvene knjige smjeste onamo gdje i pripadaju i tako ispravi nanesena nepravda prema Katoličkoj Crkvi u vrijeme komunističke vladavine.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.