Predstavljanje filma o p. Petru Perici, žrtvi partizanskog pokolja – koliko znate o njemu?

Foto: snimka zaslona

“Rajska Djevo” i “Do nebesa nek’ se ori” danas su nezaobilazne pjesme na svim svečanijim liturgijskim slavljima u Hrvata, ali i na neliturgijskim susretima. U javnost polako posljednjih godina sve više dopiru podaci o životu njegova autora, isusovca padra Petra Perice, neumornog pjesnika koji je, osim ovih dviju pjesama, Bogu i voljenom hrvatskom narodu posvetio i brojne druge stihove, a koji je svoje svećeničko djelovanje posebno usmjerio radu s mladima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> 24. listopada 1944. ubijen isusovac Petar Perica – autor napjeva ‘Rajska djevo, kraljice Hrvata’
> Svećeniku padru Petru Perici, žrtvi partizanskog pokolja na Daksi, posthumno nagrada za životno djelo Grada Dubrovnika

Padre Perica umro je mučeničkom smrću kada su ga, kao dubrovačkog svećenika i isusovca, po ulasku u Dubrovnik 1944., bez suđenja na otočiću Daksi, zajedno sa skupinom od još 7 svećenika i još mnogo uglednih Dubrovčana, ubili partizani. Zbog njegova kreposna života i mučeničke smrti očekuje se da bi jednog dana padre Petar Perica mogao biti uzdignut na čast oltara.

Ove godine, na 78. obljetnicu njegove smrti, javnosti će biti predstavljen dokumentarni film o padru Perici, “Do nebesa nek’ se ori”.

Predstavljanje u Zagrebu i Dubrovniku u ponedjeljak i utorak

Film će biti predstavljen u Zagrebu i Dubrovniku. U Zagrebu će se u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu u ponedjeljak, 24. listopada, služiti sveta misa, a nakon toga će u dvorani “Antun Bauer” (Fakultet filozofije i religijskih znanosti, Jordanovac) biti prikazan film, dok će Akademski zbog Bazilike Srca Isusova “Palma”, izvesti Peričine pjesme: “Do nebesa”, “Rajska Djevo” i “Vojska Srca Isusova”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak, 25. listopada, film će biti predstavljen u Dubrovniku, u kino dvorani “Visia” (Poljana Paska Miličevića 4) s početkom u 17 sati. Istog dana u 19 sati u crkvi Male braće u Dubrovniku služit će se euharistija za ubijene na otočiću Daksi pokraj Dubrovnika u listopadu 1944. godine, među kojima je bio i padre Perica.

Film je, u koprodukciji Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i Laudato televizije, dovršen ove, 2022. godine. Snimanje filma inicirao je pokojni isusovac p. Roko Prkačin, koji je ujedno i autor najvažnije biografije p. Petra Perice. Većina materijala snimljeni su za života p. Roka i po njegovoj zamisli. Stoga ga se s pravom potpisuje kao scenarista filma, ali je zapravo i puno više od toga. Snimatelj i voditelj procesa cijele tehničke obrade s Laudato televizijom bio je Daniel Vorih, a filmu je konačan oblik dala režiserka Nada Prkačin. Film traje 54 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svećenici išli na strijeljanje pjevajući “Tebe Boga hvalimo”

Tijekom gostovanja na Hrvatskome katoličkom radiju u listopadu 2019. godine, sada pokojni isusovac i autor knjige “O. Petar Perica. Pjesnik i mučenik” otac Roko Prkačin naveo je da se o. Perica već kao učenik isticao svojim talentom pjesništva. Rekao je da se u njegovim pjesmama vidi religiozni duh i polet, ali i rodoljubni ton kao i povjerenje u Boga. “Pjesma izražava religioznost i rodoljublje što se provlači kroz stihove mladog pjesnika te se ta pjesma pjeva i dan danas”, napomenuo je p. Roko govoreći o pjesmi “Do nebesa“.

Otac Petar Perica aktivno je djelovao kao apostol Crkve do samog kraja svoga života. Nakon što je, s ostalim žrtvama, prebačen na Daksu u noći s 24. na 25. listopada, strijeljan je i bačen u zajedničku jamu. Otac Roko rekao je kako su u tim trenucima, u zadnjim časovima u ruševnom franjevačkom samostanu, Dubrovčani jedinu pomoć tijekom zajedničke muke pronašli u pjesmi i molitvi. Idući na strijeljanje svećenici su zajednički pjevali “Tebe Boga hvalimo“.

Godine 2019., o 75. obljetnici Peričine smrti, danas pokojni pater Roko Prkačin, dao je i veliki intervju za Narod.hr. Intervju pročitajte u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Autor knjige o padru Petru Perici, žrtvi partizanskog pokolja na Daksi: U Hrvatskoj i danas ima onih koji ne žele da se istina o Daksi rasvijetli

Godine 2019. u Zagrebu je svečano obilježena 75. obljetnica Peričinog mučeništva, kada je i predstavljeno 2. izdanje knjige p. Prkačina o Petru Perici, što smo detaljno popratili na Narod.hr-u:

> (FOTO) Predstavljena knjiga o p. Petru Perici, žrtvi partizanskog pokolja na Daksi: ‘S vremenom će biti uzdignut na čast oltara’
> Urednik knjige o padru Petru Perici, žrtvi partizanskog pokolja: ‘O lošim stvarima koje su se dogodile u 20. stoljeću ne smije se šutjeti’

Godine 2018. Grad Dubrovnik posthumno je odlikovao p. Petra Pericu priznanjem za životno djelo Grada Dubrovnika.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.