Predstavljen projekt Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova ‘Civitas sacra – Sveti grad’

Foto: Flickr/Hervé

U Biskupskoj palači u Šibeniku u ponedjeljak je predstavljen projekt uređenja Interpretacijskog centra šibenske Katedrale sv. Jakova ‘Civitas sacra – Sveti grad’ koji je iz natječaja EU-a ‘Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine’, nakon evaluacije dobio bespovratno oko 31 milijun kuna, postavši prvi projekt koji crkva u Hrvatskoj financira putem fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na predstavljanju koje je otvorio biskup šibenski Tomislav Rogić, istaknuto je kako je ovih dana i formalno s ministrom regionalnog razvoja i EU fondova Tomislavom Tolušićem potpisan ugovor o financiranju projekta koji službeno s provedbom počinje 15. rujna ove godine, te se mora realizirati najkasnije kroz 30 mjeseci.

Biskup Rogić podsjetio je kako je prva studija za izgradnju katedralnog muzeja bila gotova još prije 20 godina, no kako je priprema za ovaj projekt započela prije nešto više od godinu dana kada je biskup u miru Ante Ivas počeo pripremati dokumentaciju koja je bila potrebna za aplikaciju projekta na europske fondove.

Na današnjoj prezentacije predstavljen je projektni tim koji je zaslužan za realizaciju projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizajneri iz šibenske agencije Kocka d.o.o., koja je sa suradnicima izradila projekt likovnog postava, istaknuli su, predstavljajući elemente postava, kako se, osim činjenice da je riječ o valorizaciji vrijedne UNESCO-ve baštine, katedrale Sv. Jakova, iznimna vrijednost projekta ogleda i u činjenici da će se urediti srednjovjekovna palača Galbiani, četveroetažni prostor u samom srcu starog grada Šibenika, tek stotinjak metara od UNESCO-vog bisera.

Marko Barišić iz tima dizajnera iz Kocke d.o.o., naveo je kako će palača Galbiani, površine otprilike 1500 metara četvornih, na jednom mjestu sažeti bogatu povijest šibenske biskupije te će posjetiteljima ispričati priču o posebnostima gradnje šibenske prvostolnice koji su unijeli revoluciju u arhitekturu toga vremena, zatim o značaju te građevine za povijest Šibenika, o njezinom kulturnom zračenju koje je stoljećima zahvaćalo šibenski kraj ali i o ljudima, Šibenčanima koji su zaslužni za zidanje velebnog zdanja.

Interpretacijski centar ‘Civitas sacra – Sveti grad’, istaknuo je Barišić, u prizemlju će sadržavati recepciju i suvenirnicu, galerijski prostor za povremene izložbe, dvoranu za skupove i kontrolnu sobu multimedije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred ulaznim portalom palače, nastavio je Barišić, bit će razvijena jedra s projekcijama, što će biti svojevrsna pozivnica za posjetitelje.

Na međukatu te dva iduća kata bit će uređen postav s nizom interpretacijskih elemenata koji će biti obrađeni najsuvremenijim tehnologijama.

Kao najatraktivnije Barišić ističe prezentaciju krstionice katedrale sv. Jakova, te kupole katedrale koja je konačna kulminacija postava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, kao partner u projektu čestitao je projektnom timu, te kazao kako se više od tri godine u Šibeniku priča o inovativnom turizmu, te kako sve što se radi u Šibeniku ima tu nit, baš kao i ovaj projekt katedralnog muzeja.

Šibenik je bio usputni grad turistima, kazao je Burić, a 2016. godine postaje destinacija s prosječno pet dana boravka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.