Predstavljena knjiga Emilija Marina “Moji rimski papiri”

„Meni osobno najviše se svidjela i mislim da je najviše pokazala njegovu fantastičnu, gotovo detektivsku sposobnost čitanja starih ostataka, rasprava o Dioklecijanovu grobu“, rekao je potpredsjednik Matice hrvatske Ante Stamać prigodom predstavljanja knjige „Moji rimski papiri“ koju je napisao prorektor za međunarodnu suradnju i redoviti profesor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu Emilio Marin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„ Dakle, na temelju ostataka koji postoje, na temelju triju, četiriju ulomaka koje je on mogao sam kao kustos Arheološkog muzeja vidjeti, a to su oni ostaci od porfida za koje se pretpostavlja da bi mogli biti dio Dioklecijanova groba jer su nađeni u okolišu današnje Katedrale svetog Dujma. Jedna doista perfektna rasprava koja ima i sve aspekte proznog iznenađenja, koliko dakako i onog prvonamjenskog, a to je da su znanstvena otkrića velikog stila“, dodao je Stamać.

Autor knjige Marin rođen je u Splitu 1951. godine. Nakon gimnazijskog školovanja, diplomirao je i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Član je Francuske akademije znanosti i umjetnosti, a bio je imenovan za člana Papinskog povjerenstva za sakralnu arheologiju od strane pape emeritusa Benedikt XVI.

Marin je prigodom predstavljanja svoje knjige, objasnio posvetu na njezinu početku: „2011. Godine objavljen je jedan zbornik meni u čast i niz, mislim da je bilo o 70 sudionika, autora koji su me počastiti svojim prilozima u tom zborniku. Nažalost, od 2011. do trenutka objave ove knjige, što je bilo krajem prošle godine, napustilo nas je nekoliko ljudi koji su dali svoje radove za taj zbornik. Njima u spomen htio sam dati ovu posvetu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antonino Di Vita, Jean Leclant, André Laronde, Géza Alföldy, Miljenko Grgić, Vesna Girardi-Jurkić i Špiro Marasović imena su osoba kojima posvećena knjiga „Moji rimski papiri“. Nju su predstavili prisutnima i Maria Bajan, Maja Buljubašić, Robert Iveković-Misirača i Veronika Novoselac koji studiraju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Za glazbeni dio predstavljanja knjige bile su zadužene Nikolina Domović i Franka Umiljanović.

Foto: Mirko Cvjetko/Matica hrvatska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.