Na današnji dan: 1431. započela izgradnja šibenske katedrale

Katedrala Šibenik

Današnjim datumom 09. travnja, davne 1431. počela je gradnja šibenske katedrale svetog Jakova. Odluka o gradnji i početku pripremnih radova donesena je 1402. godine. Gradnja je međutim, započela tek 1431. godine i trajala uz prekide do 1536. godine. Gradnju obilježavaju brojne nezgode i nesreće koje su pogađale grad kroz tih 105 godina, stoga se gradnja dijeli na tri razdoblja ili stilsko – izražajne faze. Prvo razdoblje zove se po biskupu Bogdanu Pulšiću ( Pulšićeva katedrala ), drugo po Jurju Matejevu Dalmatincu ( Jurjeva Katedrala ) a treće po Nikoli Ivanovu Firentincu ( Nikolina katedrala ). Katedralu je posvetio biskup Ivan Lucije Štafilić 1555 godine. Naknadno je povećena još 1860. godine, nakon temeljite restauracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama katedrala je jedan od prepoznatljivih simbola Hrvatske, a od 2000. je pod svoju zaštitu stavio i UNESCO, zajedno s pripadajućim pripadajućim okruženjem.

Katedralu karakterizira kupola koja je u sjecištu križa, dakle oblika u kojem je zdanje zamišljeno i izgrađeno, nadaleko poznata krstionica, te vijenac ljudskih glava prirodne veličine.

Katedrala zajedno s renesansnom gradskom vijećnicom te okolnim crkvama, palačama i kneževim dvorom u kojem je danas smješten županijski muzej, tvori zacijelo najljepši trg hrvatske urbanističke baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako velebnog izgleda i smjelo pogođenog položaja, nadaleko je prepoznatljiva, te se svrstava s pravom među najznačajnije spomenike svjetske kulturne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.