Stožer: Mi u Vukovaru imamo problem s Vladom, ne s manjinama

“Nemojte ići kupovati u tih 35 trgovina dok je ćirilica u Vukovaru, to je smisao inicijative”, izjavio je danas prilikom sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav saborski zastupnik Milorad Pupovac pozivajući se na članak portala dnevno.hr koji je objavio poziv na bojkotiranje 35 srpskih tvrtki što je, kako tvrdi Pupovac, jasan i otvoren poziv na diskiminaciju i progon Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Netko je namjerno plasirao članak, a mi sumnjamo tko je, dat ćemo sve od sebe da pronađemo autora tog članka, jer nije slučajno da se taj članak pojavio večer uoči sjednice Odbora “, izjavili su iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nakon sjednice Odbora rekavši da sama rekacija Pupovca je širenje dezinformacija koja potiče nacionalnu mržnju i netrepeljivost.

Pupovac je upozorio da se prešla “crvena linija” i tu inicijativu prozvao fašističkom ali i Stožera upozoravaju da navodi iz tog članka nisu točni jer situaciju u Vukovaru nije takva.

“Situacija u Vukovaru je sasvim drugačija, Srbi idu kupovati u trgovine gdje su Hrvati vlasnici i Hrvati idu kupovati u trgovine gdje su Srbi vlasnici, meni je nepojmljivo da je netko mogao ovakve neistine u članku pisati i plasirati”, istaknuli su iz Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz stožera navode da nema riječi o ugroženosti Srba u Vukovaru, jedan od članova Stožera naveo je i činjenicu da je njegova žena Hrvatica nedavno dobila otkaz i da se na njeno mjesto stavilo ženu srpske nacionalnosti.

Stožer je upozorio i na činjenicu da se u Vukovaru organiziraju platforme i da je nedavno na jednoj sudjelovao GONG i veleposlanici nakon čega su izašli s brojkom da u Vukovaru ima 38 posto stanovništva srpske nacionalne manjine.

“U Vukovaru imamo jednak broj birača i jednak broj stanovništva”, navode iz Stožera postavljajući pitanje kako je moguće da je u policiji imaju prijavljeno više od 30 000 osoba, a u gradu živi jedva 20 000 stanovnika pitajući se gdje su ti ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Strašno je uopće raspravljati o nečemu a da birački popisi nisu uređeni”, upozoravaju iz Stožera i tvrde da u Vukovaru nemaju problem ni s jednom nacionalnom manjinom, nego s Vladom.

“Oni su se udaljili od naroda, oni imaju kampanje za izbore, a kada dođu ovdje u Sabor onda su oni političari koji svoj narod ne prepoznaju. Dogodit će se politika apartheida i ona se već vodi”, upozoravaju iz Stožera navodeći da manjina vlada većinom i da se Hrvati ponovno, sada ne ratom nego političkim putem, iseljavaju zbog davanja većih prava manjinama nego vlastitom narodu u Hrvatskoj.

“Dolje je suživot normalan, netko bi možda želio da bude kaos ali mi to sprječavamo na sve moguće načine. Nacionalne manjine nisu uskraćene, pa moja supruga je nacionalna manjina – Rusinka je”, navodi jedan od članova Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Stožera su se osvrnuli i na izjave SDP-ova člana Marina Jurjevića koji je rekao da je dosta tragično da je ova tema danas došla na dnevni red i upozorio da ako je istina ono što Pupovac tvrdi o inicijativi tj. “bojkotu” u Vukovaru da “smo mi zadnji koji bi trebali o tome šutiti jer je šutnja ponekad zločin”.

“Gospodin Jurjević se smije, ali hoće li reći nešto takvo jednog dana kada dođe u Vukovar na Ovčaru”, izjavili su iz Stožera i dodali “on nam se smije i ne uvažava naše zahtjeve”.

Iz Stožera su se osvrnuli i na raspravu Odbora koji je danas predložio Saboru da od Vlade zatraži provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih u sklopu građanske inicijative za raspisivanje referenduma o ćirilici rekavši: “Smatramo da politička prepucavanja, koja nisu bila uopće vezana za temu o kojoj se raspravljalo, nisu bila potrebna kao ni insinuacije da iza nas postoji bilo kakva opcija.

“Što se tiče ocjene ustavnosti referendumskog pitanja ja ne vidim tu ništa sporno, obzirom da je isti zakon bio na snazi do 2002. godine i da se mi pozivamo čak i na neke europske stečevine u tom zakonu”, istaknuli su iz Stožera i dodali da su stručnjaci upozoravali naše stručnjake da je 33.3 posto tj. 1/3 jedne nacionalne manjine previsok kriterij za EU te da Vijeće EU i parlament nemaju ingerenciju miješati se u unutarnje uređenje organskih zakona jedne zemlje države članice EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Stožera tvrde da referendumsko pitanje ne narušava prava manjina i kao primjer navode i bilateralne ugovore između dviju zemalja kakvi postoje s Italijom gdje talijana u pojedinim mjestima u jednoj lokalnoj jedinici u Istri nema 33,3 posto ali oni su u dogovoru s većinskim narodom i nemaju problem kao u Vukovaru.

“Oni nemaju pobleme koje mi imamo u Vukovaru, odnosno koje smo imali 91. godine, i koje imamo još uvijek jer nisu sankcionirani ni silovatelji, niti počinitelji kaznenih djela ratnih zločina koji se kriju iza Zakona o općem oprostu”, naglašavaju iz Stožera.

” Ja bi voljela da se referendumsko pitanje pošalje na Ustavni sud i da napokon moralnost bude iznad Zakona, da pravda pobijedi , da se poštuju već doneseni zakoni poput tog članka 8. i da se politika prestane miješati u pravosuđe”, istaknula je jedna od članica Stožera.

“Puno problema se treba riješiti da bi se mogao riješiti ovaj problem koji sada imamo”, istaknuli su iz Stožera i naglasili da su oni tolerantni ali da ne znaju do koje granice će još to moći biti i pitaju se čime je ovo sve Vukovar zaslužio.

Što se tiče samih ploča, iz Stožera su istaknuli da je najveći problem jer ih one podsjećaju na trenutke kada su Srbi sa svojim tenkovima ulazili u Vukovar i na boli koje su tada prošli i za koje vladajući ne mare.

Još jednom su se osvrnuli i na Pupovčevo izlaganje naglasivši da bi zaista trebao poraditi na tome da pridonosi suživotu, miru i toleranciji Hrvata i nacionalnih manjina koju spominje da je ugrožena u Vukovaru, te da su ove činjenice na koje poziva lažne jer “nitko normalan iz Vukovara takve stvari ne bi tvrdio jer to nije istina”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.