Predstavljena knjiga ‘Kovači hrvatskih olimpijskih odličja’

Knjiga ‘Kovači hrvatskih i olimpijskih odličja’ autora Jurice Gizdića predstavljena je u četvrtak javnosti na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Drago mi je što je Hrvatski olimpijski odbor izdavač knjige koja govori o ljudima koji su trenirali i odgajali osvajače olimpijskih medalja. Nije slučajno da se predstavljanje knjige održava na Kineziološkom fakultetu na kojem su studirali ljudi koji su ne samo dio naše sportske povijesti, nego i sadašnjosti i budućnosti”, rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Dekan Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz izrazio je zadovoljstvo što se predstavljanje knjige, koja govori isključivo o trenerima koji su od 1900. do 2014. godine “kovali” olimpijske medalje hrvatskih sportaša, održava u prostoru najstarije znanstveno-nastavne institucije za školovanje trenera u Hrvatskoj, koja ove godine obilježava 55. obljetnicu, a do sada je školovala više od 5.000 profesora odnosno magistara kineziologije i oko 3.000 sportskih trenera.

“Moramo svi skupa zahvaliti najplodonosnijem živućem hrvatskom sportskom publicistu Jurici Gizdiću što je nakon prošlogodišnje knjige ‘Hrvatska i olimpijska odličja’, u kojoj je napisao biografije 291 osvajača olimpijskih odličja, sada kao logičan nastavak tog kapitalnog djela predstavio i životopise 137 izbornika i trenera koji su sudjelovali u osvajanju olimpijskih medalja hrvatskih sportašica i sportaša”, rekla je jedna od recenzentica knjige i potpredsjednica Hrvatskog kluba olimpijaca Danira Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara i Komisije za nakladničku djelatnost HOO-a Jura Ozmec naglasio je da je ova knjiga dio izdavačkog plana Komisije, po kojem je 2013. tiskana knjiga ‘Hrvatska i olimpijska odličja’, ove godine ‘Kovači hrvatskih i olimpijskih odličja’, a 2015. godine planira se izdati i knjiga o ženama koje su nastupile na olimpijskim igrama.

Glavni urednik Ante Drpić kazao je da su na 180 stranica knjige predstavljeni svi izbornici i treneri koji su sudjelovali u osvajanju olimpijskih medalja naših sportaša od OI u Parizu 1900. do ZOI. u Sočiju 2014. godine.

“Najvažnije je bilo utvrditi jasne i čvrste kriterije po kojima su treneri ulazili u knjigu, a uvjeren sam da u ovoj dvorani nema nikoga kome treba objašnjavati zašto je Jurica Gizdić na čelu te časne kolone od 137 trenera stavio oca našeg olimpizma i utemeljitelja mnogih sportova u našoj zemlji Franju Bučara”, rekao je Drpić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na pisanje knjige ‘Kovači hrvatskih olimpijskih odličja’ odlučili smo se najviše iz razloga što su olimpijske igre jedino veliko natjecanje gdje isključivo samo sportaši dobiju medalje. Zato je u naslovu knjige riječ kovači, jer su treneri u radu s medaljonošama doista ‘kovali’ olimpijska odličja, a u konačnici jer je to logičan nastavak knjige o osvajačima medalja”, kazao je na promociji svoje 61. knjige Jurica Gizdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.