Predstavljena knjiga prof. dr. sc. Tončija Matulića: ‘Suvremeni čovjek drži da govor o pobačaju mora biti daleko od njegovih misli, očiju i ušiju’

U četvrtak, 31. siječnja održano je predstavljanje knjige “Pobačaj. Drama savjesti” autora prof. dr. sc. Tončija Matulića profesora moralne teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u franjevačkom samostanu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u zagrebačkoj Dubravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu su predstavili zagrebački pomoćni biskup u miru Valentin Pozaić,  prof. dr. Ana Borovečki i dr. fra Ante Bekavac, moralni teolog.

U svom osvrtu biskup Pozaić je istaknuo kako smo u vremenu kada se više pobačaj ne može pravdati razlozima poput ideologije, teške materijalne situacije, straha…

“Pred trudnom ženom nalazimo se pred dvije osobe – majkom i djetetom. Embrij, fetus, nije organ majke, nego je novi jedinstveni organizam, novo biće.”
Mons. Pozaić istaknuo je problem lingvističkog inženjerstva.
Abortus više nije ubojstvo, nego prekid trudnoće. Govori se i o pravu na izbor. Ne kaže se da je to afirmacija lažnog prava na prohtjevno ubojstvo. Umjesto eutanazije, govori se o dostojanstvenom umiranju”, obrazložio je gore spomenuti pojam biskup Pozaić.
“Već je sada Hrvatska pusta zemlja i priziva nove stanovnike”, istaknuo je mons. Pozaić osvrćući se na demografske prilike.
Podsjetio je i na riječi Benedikta XVI. koji je upozoravao na diktaturu relativizma koja ništa ne priznaje kao konačno i koja kao zadnje mjerilo dopušta samo vlastito ja i njegove želje.
“Drama savjesti priziva priziv savjesti. Branimo pravo na fizički integritet. Branimo pravo na moralni integritet”, zaključio je mons. Pozaić pri čemu je zahvalio autoru na knjizi koja se dugo očekivala.
Dr. Borovečki kazala je da se radi o izvrsnom i preglednom štivu te obaveznoj literaturi za svakoga tko se želi baviti pitanjem pobačaja, bez obzira koje gledište zastupali.
“Samo se kroz dijalog i detaljno upoznavanje argumenata svih, bez obzira tko oni bili u raspravi o pobačaju, može uistinu doći do istinskog dijaloga o tom pitanju koje je ovom društvu neizmjerno potrebno. Samo se propitkivanjem vlastitih stavova i otvorenošću za dijalog dolazi do iskrenoga društvenog konsenzusa, ali se jasno promišlja o povijesnom ukorijenjenju i putu nekog društva, pa tako i hrvatskog”, zaključila je dr. Borovečki.
Dr. Bekavac predstavljanje knjige zaključio je tvrdnjom kako suvremeni čovjek kao da ne želi gledati, slušati, razumjeti i spoznati svu dramatičnost i moralno zlo hotimičnog čina ubojstva nedužnoga ljudskog bića.
“Suvremeni čovjek drži da govor o pobačaju, tj. drami savjesti mora biti daleko od njegovih misli, očiju i ušiju”, kazao je.
Prof. dr. sc. Matulić kratko se obratio okupljenima te najprije zahvalio Bogu, a potom i predstavljačima te svima nazočnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.