Predstavljene hrvatske povijesne postrojbe na Dan grada Vinkovaca

Foto: fah

U sklopu obilježavanja Dana Grada Vinkovaca, koji stanovnici toga najvećeg grada u Vukovarsko-srijemskoj županiji slave na blagdan zaštitnika Sv. Ilije, u pješačkoj zoni u gradskom središtu u subotu navečer su se predstavile hrvatske povijesne postrojbe, a posjetitelji su posebice sa zanimanjem pratili pucnje iz tradicionalnih oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programu su sudjelovale povijesne postrojbe Društvo sveti Grgur iz Požege, Gradska straža iz Bakra, Keglovićeva straža iz Kostela, Križevačka djevojačka straža iz Križevaca, Vojno povijesna postrojba Serežani iz Županje, Počasna garda Hrvatskog sokola Osječko-baranjske županije i Garda Hrvatskog sokola iz Vinkovaca.

Postrojbe su u mimohodu prošle središtem Vinkovaca, a potom su njihovi zapovjednici predali prijavak vinkovačkom gradonačelniku Ivanu Bosančiću.

“Ovo jedan od vrlo lijepih događaja u organizaciji vinkovačkog Hrvatskog sokola čiji članovi, odjeveni i povijesne odore, prate sva događanja u našem gradu i aktivni su u protokolima obilježavanja raznih obljetnica. Prilika je je ovo za građane da se dijelom vrate u prošlost i vide dio hrvatskog povijesnog naslijeđa”, kazao je gradonačelnik Bosančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najatraktivniji dio smotre bio je prikaz uporabe tradicionalnog oružja i oruđa (puški, kubura i topa), čiji su snažni pucnji odjekivali vinkovačkim gradskim središtem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.