Preminuo genijalni Čedo Antolić: Hrvatski umjetnik koji je iznimno doprinio razvoju duhovnog glazbenog stvaralaštva

Foto: fah

U 69. godini preminuo je genijalni Čedo Antolić, koji je svoj umjetnički talent utkao u poeziju, glazbu, slikarstvo. Tužnu vijest na svom profilu podijelio je njegov sin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sa velikom žalošću vam želim reći da nas je noćas u svojoj 69-oj godini života napustio Čedo Antolić. Skoro tri i pol godine borio se tata sa bolešću na način njemu svojstven, pjevajući i dalje, radeći jaslice u glini, slikajući i davajući opet sebe do kraja u sve što radi, bez obzira na bol, umor i na teške okolnosti. Ostavio je tragove jer je i najmanju stvar radio s toliko puno ljubavi i predanosti, bio je veliko dijete, a ostario nije zapravo nikada jer mu je duša bila djetinja, uvijek spremna razveseliti se najiskrenije moguće, i uvijek spremna za korak naprijed, a najspremnija za nepredvidive korake. Ostavio je iza sebe glazbu i poeziju što uzdižu dušu, radio je hvala Bogu na svoj način, tvrdoglavo, i na tome mu hvala, jer stvorio je legendaran opus, osoban, poseban, slojevit, genijalan, bio je Božji umjetnik. Želio bih toliko toga reći i obuhvatiti, ali trenutno ne mogu još. Znajući njega, dok sada sa nekim zborom pjeva, koji slučajno ne pjeva dovoljno strastveno, govori im već – ‘Dajte žvegnite to, kaj pjevate ko’ da ste na umoru!’….u jednom ne tako davnom razgovoru rekao je – ‘Mogu reći da sam živio.’…Tata fališ već i falit ćeš jako, nek ti je mir.”

Čedo Antolić je rođen u Zagrebu 1951. godine, završio je Školu primijenjenih umjetnosti odjel unutarnje arhitekture. Ipak, ono najvažnije u kreativnom životu dogodilo se u duhovnoj glazbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1969. godine djeluje kao pjesnik, kantautor i voditelj zborova u Katoličkoj Crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine bio je odlikovan Redom Danice hrvatske sa likom Marka Marulića za izniman doprinos razvoju duhovnog glazbenog stvaralaštva u prigodi 50 godina aktivnog djelovanja na hrvatskoj glazbenoj sceni.

> (VIDEO, FOTO) Pogledajte prekrasne Božićne jaslice s potpisom Čede Antolića – poželjet ćete ih imati i ispod svog bora

> (FOTO) Čedo Antolić i Hrid za siromašne studente u Sisku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Njegov autorski, kreativni, i da kažem umjetnički opus za mene je bio i prije i dalje i jest, remek djelo hrvatskog duhovnog i autorskog stvaralaštva kao takvog, pa i za mnoge ljude koji poštuju njegov rad. Od njegovog glasa nesvakidašnje boje, snage i osebujnosti, do njegove poezije i tekstova, glazbenih aranžmana, pjesama koje je kroz 50 godina sa velikim žarom stvarao i održao stvaralačku svježinu od prve do zadnje pjesme koju je napravio, pa do neumornog vođenja mnogih crkvenih zborova, koncertiranja i uopće pristupa i snažnog prisustva u duhovnoj glazbi, kreaciji i radu sa mladima. Istinski nadahnut čovjek i veliki umjetnik”, napisao je sin Matija.

Osim toga, njegovu glazbu možete pronaći na deset albuma i naravno na Youtubeu te na radio postajama. Najvažnijeg suradnika pronalazio je u sinu Matiji koji je vrstan glazbenik a također i kompozitor koji također djeluje u kazalištima diljem Hrvatske. Antolić je također dobitnik četriju Porina za duhovnu glazbu u suradnji sa Željkom Marinović  na albumima ( Želim Ti dati najbolje i Svjetionik ), a također i u suradnji sa Matijom na Adventskom i Božićnom albumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vremenu što mu je dano svoj umjetnički talent utkao je u poeziju, glazbu, slikarstvo a  2018. godine doživio je posebno nadahnuće u modeliranju Božićnih jaslica u glini odnosno nakon pečenja u terakoti.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.