Prigodna marka HP Mostar povodom 10. obljetnice smrti Tonija Pehara

Foto: HP Mostar

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku „Kazalište – 10. obljetnica smrti Tonija Pehara“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez kazališta ljudska povijest bila bi znatno siromašnija jer kazalište, kako u samim početcima tako i danas, otvara nove prostore slobode. Posebno poštovanje zaslužuju glumci, dramski umjetnici koji na kazališnoj sceni ostavljaju srce i dušu.

Izdanjem prigodne poštanske marke „Kazalište – 10. obljetnica smrti Tonija Pehara“ HP Mostar obilježava 10 godina od odlaska sa životne i kazališne scene jednoga od najvećih dramskih umjetnika, prvaka glumišta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Ante Toni Pehar rođen je 20. kolovoza 1952. u Mostaru gdje i umire 8. srpnja 2009. nakon borbe s teškom bolešću. Završio je Dramski studio pri Narodnom pozorištu u Mostaru i bio je član Pozorišta od 1972. do 1993. Godine 1993., nakon ratnih sukoba u Mostaru, postaje jedan od suosnivača mostarskog Ratnog kazališta.

Od 1994. godine, kada se u Mostaru osniva Hrvatsko narodno kazalište, Toni Pehar postaje njegovim članom.
Ostvario je više od 120 kazališnih, filmskih i televizijskih uloga za koje je dobio brojna priznanja. Stvaralački zanos koji ga je vodio ostavio je duboki trag i nadahnuće je za mlade umjetnike, a nakon njegovog preranog odlaska ostala je velika praznina na bh. kazališnoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor marke je Dinko Raič

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.