Prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak: ‘Ministrica Divjak u ovom trenutku radi posao koji zaslužuje najoštriju kritiku’

Foto: snimka zaslona

U HRT-ovoj Pola ure kulture emisiji Slobodan Prosperov Novak komentirao je provođenje kurikularne reforme, odnosno skoru provedbu eksperimentalne faze na jesen, a njegovo mišljenje donosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svi koji se ovih dana u Hrvatskoj usude govoriti kritički o reformi obrazovanja, a posebno o njenoj eksperimentalnoj fazi koja je najavljena za jesen odmah riskiraju da ih se optuži kako imaju kockaste glave, da su primitivni, da su retrogradni, da nisu Europljani, da nisu obrazovani itd., ali moram reći da gospođa ministrica Divjak u ovom trenutku radi posao koji zaslužuje najoštriju kritiku.

Danas kada je popularno sve prebrojavati pa i ljude na ulicama, onda ću se i ja početi baviti prebrojavanjem.

Prvi broj koji ću spomenuti je broj od 72 škole koje su izabrane da u njima na jesen bude provedba eksperimentalna provedba reforme. Od 72 škole 15% nalazi se na područjima koje kontrolira Hrvatska narodna stranka koja je ministricu delegirala u koalicijskom sporazumu u Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je strašno jer je poznato da ta stranka nema niti jedan posto glasača na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, a da ima 15 puta veći broj škola u eksperimentalnoj fazi, što naravno znači i ekonomska sredstva. To je prva stvar koja je skandalozna i sama po sebi zahtijevala bi interpelaciju u parlamentu.

Druga brojka koju ću spomenuti je da je od 29 dokumenata kurikularne reforme recenzirano samo 9 dokumenata; iako i to nije točno, ali recimo da jest. Ostalih 20 dokumenata stoji netaknuto što znači da svi udžbenici u pripremi ili za koje će se raspisati natječaji nisu legalni, jer ne mogu se napraviti udžbenici po nečemu što ne postoji.
A i ono što je recenzirano samo je derivat onoga što je pokušao provesti takozvani ekspertni tim Borisa Jokića.

Treća stvar koja je bitna jest to da ministrica Divjak govori da njoj i ne treba ekspertni tim te čak navodi neke svoje favorite kao da može o tome odlučivati. A eksperimentalna faza na jesen ne može krenuti ukoliko ne postoji tim koji će provedbu nadzirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Digitalizacija o kojoj ministrica govori je samo korištenje računalni pomagala za čitanje inače tiskanog i pisanog teksta, što nema veze sa digitalizacijom.

Uglavnom, ono što ministrica Divjak radi nije slučajno varaždinski župan nazvao manekenstvom, na što se ministrica pobunila te pozvala na Istanbulsku konvenciju.

Može se ona pozivati na koju god hoće konvenciju, ali mislim da župan nije mislio ni na spolne ni na rodne oznake nego na potpuno nespolne, tojest stručne oznake koje su katastrofalne i zahtijevaju vrlo brzu reakciju onoga koji vodi reformu, a to je premijer Plenković”, ustvrdio je Slobodan Prosperov Novak u prilogu emisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.