Promocija serijala o čileanskim Hrvatima, 6. lipnja u 11 sati

Foto: Ivana Rora

Promocija dokumentarnog serijala Hrvatske radiotelevizije, Hrvatska zajednica u Čileu, održat će se 6. lipnja u 11 sati u multimedijalnoj dvorani Matis Absolute Longue, Trg S. Radića 3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promocija se održava pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [180.38 KB]

Televizijski serijal “Hrvatska zajednica u Čileu” snimljen je u produkciji Hrvatske radio televizije – Programa za Hrvate izvan RH. Sastoji se od 5 dokumentarnih epizoda u kojima su dokumentarističkim stilom obrađene brojne zanimljive životne priče bračkih iseljenika. Procjenjuje se da danas u Čileu živi oko 200 tisuća Hrvata i njihovih potomaka.

Prva nosi naslov “Do kraja svijeta i natrag” i obrađuje povijest dolazaka Hrvata u Južnu Ameriku, još od druge polovice 19. stoljeća te opći pregled današnje hrvatske nazočnosti u Čileu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga je “U potrazi za bijelim zlatom” i govori o prvim Hrvatima koji su došli na sjever Čilea, privučeni “bijelim zlatom”, odnosno natrijevim nitratom koji se tada upotrebljavao kao gnojivo, u negostoljubivim uvjetima pustinje Atacama.

U trećoj epizodi “Hrvatski grad na kraju svijeta” tema su prvi Hrvati na Ognjenoj zemlji koji su tamo stigli privučeni “zlatnom groznicom”. Danas žive uglavnom u Punta Arenasu koji je grad s najvećim postotkom Hrvata na južnoameričkom kontinentu.

Četvrta epizoda “Istaknuti Hrvati u čileanskome društvu” obrađuje hrvatske predstavnike u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti. Vrlo su istaknuti i u kulturi, obrazovnom sustavu, crkvenoj hijerarhiji i poduzetničkim krugovima.
U 5. epizodi pod naslovom “Čileanski pisci hrvatskoga podrijetla” spomenut je i podatak da čileanska Akademija za jezik među svoja 34 člana ima i 6 redovnih te 4 dopisna člana hrvatskoga podrijetla, a svi potječu upravo s otoka Brača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori serijala su Mariana Campera i Damian Bazan Mamić, novinari Redakcije na španjolskome jeziku Programa za Hrvate izvan RH HRT-a. Tekstove su čitali istaknuti spikeri HRT-a Doris Vučković i Drago Celizić. Producentica je Dragica Blank, a urednik serijala ujedno je i urednik Programa za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije Ivo Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.