Proslava sv. Katarine i spomen-ploča za vlč. Antuna Đurića

Župa Divuša svečano je u utorak 25. studenoga proslavila blagdan svoje zaštitnice sv. Katarine aleksandrijske. Misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu sa župnikom iz Hrvatske Kostajnice i dekanom fra Stjepanom Jambrošićem, župnikom iz Hrvatske Dubice preč. Milanom Begićem i domaćim župnikom vlč. Stjepanom Filipcem. Tom prigodom biskup je na ulazu u crkvu blagoslovio spomen-ploču za vlč. Antuna Đurića, rođenog u Vrbovi, župnika u Divuši od 1938. do 1942. godine i ubijenog od partizana 1945. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup je u propovijedi podsjetio na život sv. Katarine, djevice i mučenice koja je svoj život položila za Krista početkom 4. stoljeća istaknuvši kako mi sigurno možemo puno naučiti od mučenika, jer oni su svjedoci za Krista, ne riječima nego svojom krvlju, svojim životom i njima je važniji bio Krist nego vlastiti život.

„Danas imamo pred očima još jednog mučenika, koji nije proglašen niti štovan kao svetac, ali je sigurno vrijedan da ga spominjemo. Riječ je o vašem župniku vlč. Antunu Đuriću, koji je ovdje u Divuši služio od 1938. do 1942. godine. Bio je mlad svećenik, rođen 1912. godine, dakle, ovamo je stigao sa svega 26 godina i do svoje tridesete godine bio župni upravitelj. Okupljao je mlade, organizirao život župe i bio je veoma cijenjen i voljen, kao i u župi Nova Kapela, gdje je bio do kraja Drugog svjetskog rata“, rekao je biskup te dodao kako su ga komunističke vlasti poslije rata osudile na smrt strijeljanjem prema lažnim optužbama i bez ikakvih stvarnih dokaza. „To je, braćo i sestre, mučeništvo. Optužnica na žalost ne spominje nikakvih dokaza ni svjedočanstava svjedoka koji bi potvrđivali inkriminacije koje su sve do jedne plod mržnje na vjeru i politički pamflet nove vlasti koja se obračunavala sa svim i stvarnim i mogućim protivnicima“.

U nastavku biskup je upozorio kako na žalost još i danas neki moćnici zagovaraju takav stav prema vjernicima: mrze vjeru i svoje neistomišljenike optužuju i sude. „Da su danas one godine kad je vladao zakon osvete, poslije Drugog svjetskog rata, i nas bi strijeljali. Hvala Bogu nisu, ali potrebno je da sve učinimo da se više nikada ne vrate ta vremena. To možemo učiniti tako da biramo ljude koji su stvarni demokrate, koji poštuju vjeru, koji vole domovinu, a ne koji su zadojeni ideologijama, čak koji brane totalitarne diktature i provode etničke i ideološke čistke kad su na vlasti“, zaključio je biskup Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.