Proslava sv. Roka na brežuljku koji spaja Gornji i Donji grad

Foto: snimka zaslona

Proslava blagdana sv. Roka u istoimenoj kapeli na zagrebačkom Rokovom perivoju (iznad Britanskog trga) održat će se u srijedu, 16. kolovoza. Mise će u obnovljenoj kapeli, vrijednom primjeru sačuvane sakralne arkitekture 17. stoljeća u gradu Zagrebu, biti u 7.30, 9 i 11 sati. Svečanu večernju misu u 18 sati predvodit će dr. Josip Šimunović, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, a poslije će biti zavjetna procesija oko kapele s upaljenim svijećama. Tijekom prijepodneva i navečer hodočasnici će imati priliku za ispovijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proslave Rokove nema bez zavjetne procesije

Sveti Rok, čiji se blagdan slavi 16. kolovoza, popularan je svetac u Hrvatskoj, zaštitnik je više od trideset mjesta diljem Lijepe Naše. A štovanje tog francuskog svetca kao zaštitnika protiv kuge i zaraznih bolesti počelo se širiti početkom 15. stoljeća od Italije preko Španjolske, sve do naših krajeva, pa je tako stiglo i do Zagreba. Čak su tri crkve sv. Roka u hrvatskoj metropoli podignute u posljednjih 400 godina, a dvije se još često posjećuju: jedna je na obroncima zagrebačke gore Medvednice u Šestinama, a druga na mjestu gdje se »ljubi« Gornji i Donji grad – iznad Britanskog trga.

Posebnost je te kapele na Rokovom perivoju u samom središtu grada što čuva mnogo tajni. U srijedu 16. kolovoza vrata te crkve bit će otvorena cijeli dan i pokazati blago koje skriva, a u večernjim će se satima moći doživjeti i posebnost: iza mise u 18 sati slijedi dojmljiva zavjetna procesija sa svijećama po Rokovom perivoju koja se održava već više od tri stoljeća u znak zahvale što su građani Zagreba bili spašeni od bolesti kuge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srcu Rokovog perivoja

Preživjevši mnoge prirodne i društvene nepogode, kapela sv. Roka i danas čvrsto stoji u srcu Rokovog perivoja, ponad vreve središnje zagrebačke ulice. Gradnja kapele započela je 1648. godine, kada su se stanovnici Gradeca zavjetovali da će u čast sv. Roku izgraditi zavjetnu kapelu. Uz molitvu i zavjet, gradsko zastupstvo dalo je zatvoriti i sva četvera gradska vrata te je izolacija potrajala puna četiri mjeseca. U podizanju kapele sv. Roka sudjelovali su okolni stanovnici: muškarci i žene, stari i mladi, plemići i obrtnici … Jedni su dovozili materijal, drugi tesali kamenje i drvo, treći od vapna i pijeska miješali mort, četvrti zidali. Sve je bilo dovršeno 1655. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.