Prosvjed inicijative ‘Dosta je rezova!’ ispred Ministarstva kulture 4. veljače

Foto: Fah

Nezadovoljni zbog postupnog smanjivanja javnih sredstava za kulturu te netransparentnosti njihove dodjele, Inicijativa “Dosta je rezova!” najavljuje prosvjed ispred Ministarstva kulture u ponedjeljak, 4. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>(VIDEO) Teške optužbe radnika na račun intendantice HNK-a: Naziva ih neradnicima i lopovima, pojedini zatražili pomoć psihijatra

Nezadovoljstvo je, navodi se u priopćenju Inicijative, kulminiralo nakon izlaska rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu te ujedinilo umjetnike, radnike u kulturi, samostalne, nezaposlene i zaposlene radnike u institucijama i udrugama da se zauzmu za svoja radnička prava i izbore bolje mjesto za kulturu.

Inicijativa poziva na prosvjed umjetnike, radnike u kulturi i građane, a tom će prilikom, najavljuju, Ministarstvu kulture dostaviti pet zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dosta je rezova!” tako traži da se zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture, ističući kako je “dosta uvođenja tržišne logike i konkurencije među umjetnicima i radnicama u kulturi, institucijama i udrugama”.

Traže i proračunski rast budžeta za kulturu na 3 posto te da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka, dodajući kako je “dosta nedemokratskih procedura odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava”.

Osim toga traže uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada te radnu i socijalnu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Ministarstva kulture traže i gradnju nove te obnovu postojeće javne kulturne infrastrukture – od kvartovskih i lokalnih prostora do velikih reprezentativnih institucija, kao i javno financiranje neprofitnih medija kao prostora istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu.

“Rezovi nisu razvojna mjera” nego “sredstvo discipliniranja i ušutkavanja”, poručuju iz Inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.