Pula: otvorena izložba “S kravatom u Europu”

Foto: www.pula.hr

“S kravatom u Europu” naziv je izložbe učenika pulske Gimnazije koja je danas u povodu Dana kravate otvorena u pulskom uredu zastupnika u Europskom parlamentu Ivana Jakovčića na kojoj su izložene fotografije sedam naraštaja gimnazijalaca koji su posjetili parlament u Bruxellesu te likovni radovi gimnazijalaca s temom kravate sa simbolima istarske i hrvatske kulturne baštine.

“Fotografija kravate svezane oko pulske Arene obišla je svijet te je Pula postala prepoznatljiva upravo po toj fotografiji, što je još jedan primjer kako kravata povezuje ljude. Ona je simbol građanskih vrijednosti i mi ćemo nastaviti s promocijom našega grada i županije kroz brend kravate”, rekao je otvarajući izložbu pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Nakon otvorenja izložbe, učenici pulske Gimnazije s gradonačelnikom su zavezali kravatu na spomenik Jamesa Joycea te su nastavili druženje u prostorijama škole.

Dan kravate 18. listopada

Pošto je 18. listopada 2003. izvedena spektakularna instalacija kravate oko pulske Arene, Hrvatski sabor proglasio je 2008. godine 18. listopada Danom kravate u Republici Hrvatskoj. Od tada se svake godine u Puli, diljem Hrvatske te u mnogim krajevima svijeta svečano obilježava Dan kravate.

Kako je rečeno, budući da je kravata jedan od najmoćnijih simbola europskog identiteta i građanskih vrijednosti, hrvatski zastupnici uskoro će u Europskom parlamentu pokrenuti postupak kako bi se 18. listopada u svim zemljama Europske unije proglasio Danom kravate.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: pula.hr