Putokazi proslavili 30. rođendan

Riječka glazbena skupina Putokazi sinoćnjim koncertom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci svečano su obilježili 30. godišnjicu djelovanja. Zbor je utemeljen 22. veljače 1984. godine, a vodi ga Miranda Đaković. Na koncertu su nastupili predstavnici svih generacija Putokaza s presjekom cjelokupnog stvaralaštva zbora. Prvih deset godina je zbor djelovao kao mještoviti, a od tad kao ženska vokalna skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmijenilo se deset pjevačkih generacija s 400 pjevača i pjevačica. Mnogi od njih karijeru su nastavili kao samostalni pjevači, članovi grupa ili glazbeni producenti.

Među poznatijim bivšim članovima Putokaza koji su se nastavili baviti glazbom su riječka ženska grupa ENI, pjevačica Vivien Galetta, skladatelj, glazbeni producent i bas gitarist Olja Dešić i autor pjesama za više država na Eurosongu Andrej Babić.

Putokazi su izdali 12 albuma i jedan DVD, nastupali su diljem Europe i u Japanu, dvaput su predstavljali Hrvatsku na natjecanju Eurosong, kao vokalna skupina Put 1993. i 1997. godine s tad utemeljenom grupom ENI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvojili su tri Porina te su dobitnici dviju Nagrada grada Rijeke.

U svom glazbenom stvaralaštvu su obrađivali pjesme Beatlesa, popularne musicale, filmsku glazbu, etno glazbu, a u posljednje vrijeme se okreću najsuvremenijim glazbenim izrazima na tragu trip hopa i elektro-pop glazbe.

Jedinstvena su glazbena pojava na sceni Hrvatske -višeglasnu izvedbu prati plesno-scenski pokret pjevača, ne podilaze općem trendu stvaranja za brzu konzumaciju, krasi ih izniman profesionalizam i maksimalna predanost ideji koja umjetnički doživljaj iz glazbenog proširuje u opći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki brojeva koji ih krase su: 13 nosača zvuka (12 albuma i DVD), 394 pjevačice i pjevača, 854 nastupa i koncerta, 25 gostovanja, 65 sudjelovanja u predstavama  , itd.

Svoju 30. godišnjicu djelovanja obilježili su i novim albumom “Porculan” koji je predstavljen 22. veljače ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.