Redatelj Alföldi napustio projekt “Jevgenij Onjegin” zbog promjene dirigentice

HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, nakon što je intendant Oliver Frljić odlučio promijeniti Nadu Matošević Orešković, dirigenticu operne predstave “Jevgenij Onjegin”, čija se premijera priprema u koprodukciji sa zagrebačkim HNK, još nije primilo službeno pismo redatelja Roberta Alföldija kojim otkazuje suradnju na tom projektu, izjavili su za Hinu Oliver Frljić i glavni dramaturg kazališta te budući ravnatelj Opere Marin Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada Matošević Orešković bila je intendantica riječkoga HNK do dolaska Frljića na tu dužnost.

U Frljićevoj i Blaževićevoj zajedničkoj izjavi ističe se da je intendant odlučio promijeniti dirigenticu operne predstave “Jevgenij Onjegin” 10. rujna. O toj su odluci redatelja Alföldija i njegov tim obavijestili nova poslovna ravnateljica kazališta, kao zamjenica intendanta, i budući ravnatelj Opere Marin Blažević jer je intendant Frljić bio službeno odsutan, ističe se u izjavi i dodaje da nije riječ o umjetničkim razlozima, nego o prevenciji mogućeg ugrožavanja realizacije projekta zbog poslovanja prošle uprave.

Redatelj Alföldi nakon toga usmeno je otkazao režiju predstave, iako, kako ističu, nema dokumenta kojim je dokazao da ima pravo postavljati uvjet o dirigentu opere. Štoviše, kazalište još nema ugovor o suradnji s redateljem Alföldijem – u međuvremenu otkazanoj – jer ga je sam redatelj, navodno, ponio u Zagreb na potpisivanje tada još samo budućoj intendantici zagrebačkoga HNK. Drugim riječima, dodaju, navodne službene dokumente kazališta neslužbenim se kanalima slalo na potpisivanje u Zagreb. “I tako se, dakle, poslovalo u HNK Ivana pl. Zajca u vrijeme bivše uprave”, ističu Frljić i Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni se u svojoj izjavi pozivaju na danas objavljeno očitovanje Roberta Alföldija u “Novom listu”, kojem ga je poslao. Marin Blažević u obrazloženju promjene Matošević-Orešković iznesenom Alföldiju osporava njezin intendantski rad, a iznesene optužbe odnose su se na probleme u vezi s financijskim stanjem kazališta, navodi redatelj i tvrdi kako te optužbe nemaju nikakve veze s predstavom “Jevgenij Onjegin” te da ga se ne tiču. “Iz tog razloga ne mogu prihvatiti što je rukovodstvo kazališta, u vrijeme pokusa, bez imalo konstruktivnosti i spremnosti na dijalog, nasilno smijenilo dirigenticu, moju najvažniju umjetničku suradnicu, dovevši me kao redatelja, koji na rečenoj produkciji s dirigenticom surađuje već pola godine, pred gotov čin”, stoji u očitovanju redatelja Alföldija.

Frljić i Blažević u izjavi za Hinu naglašavaju da bivša intendantica na računu HNK nije ostavila dovoljno novca ni za PDV, koji nije plaćan od svibnja, pa tako nema novca ni za plaćanje prve rate honorara Alföldiju. Upravljački dvojac riječkoga HNK najavljuje da će o ukupnom dugu kazališta obavijestiti javnost nakon izvanredne sjednice Kazališnog vijeća i provjere svih činjenica.

Na kraju zajedničke Frljićeve i Blaževićeve izjave ističe se da je u pripremama za zagrebačku premijeru redatelj Alföldi trebao surađivati s Nikšom Barezom kao dirigentom. “Zbog čega je, dakle, u Rijeci bio spreman surađivati ekskluzivno s bivšom intendanticom?” pitaju se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog prije dogovorene koprodukcije riječkoga i zagrebačkog HNK na postavljanju “Jevgenija Onjegina”, u riječkome HNK dogovoreno je da dosadašnji obnašatelj dužnosti ravnatelja Opere Igor Vlajnić ostane na toj dužnosti do završetka rada na toj predstavi, a da nakon toga dužnost ravnatelja Opere preuzme Marin Blažević. Premijera u riječkome HNK najavljena je za 14. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.