Rodinova izložba postavljena u Umjetničkom paviljonu i spremna za publiku

Zagreb, 04.05.2015 - Konferencija za medije povodom otvorenja izložbe "Rodin u Meštroviæevu Zagrebu" u Umjetnièkom paviljonu u Zagrebu. Izložba se organizira u suradnji Umjetnièkog pavijona u Zagrebu i Muzeja Ivana Meštroviæa, a održava se u okviru Rendez vous, festival Francuske u Hrvatskoj. foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

Izložba “Rodin u Meštrovićevu Zagrebu” otvara se u utorak u Zagrebu, a njegova remek-djela “Mislilac”, “Poljubac”, “Vrata pakla”, “Brončano doba” već su postavljena u Umjetničkom paviljonu i s još sedamdesetak djela spremna za posjetitelje iz Hrvatske i regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U koncepciji napravljenoj posebno za taj izložbeni prostor predstavljeno je 57 Rodinovih skulptura u bronci, gipsu i kamenu te dvadesetak crteža i povijesnih fotografija. Kroz četiri tematske cjeline, “Rodinovi počeci”, “Rađanje jednog kipara”, “Zrelo doba” (Spomenici, Portreti, studije i varijacije) i “U skrovitosti atelijera”, prikazuje se razvoj njegova stvaralaštva te interes za istraživanje kiparske forme, materijala, crteža, odnosa kiparstva i fotografije.

To nije obična putujuća izložba kakva se može vidjeti u ostalim europskim gradovima, ona donosi najvažnija Rodinova djela, ali pokazuje i prožetost estetike, umjetnosti i preokupacija dvaju genija, rekao je na konferenciji za novinare Andro Krstulović Opara, jedan od autora projekta, donedavni ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića i aktualni savjetnik hrvatske predsjednice, koja će otvoriti izložbu. Sam naziv izložbe svjedoči o istinskom prijateljstvu, suradnji i divljenju između dvojice majstora, unatoč velikoj dobnoj razlici od 43 godine, ali ukazuje i da je Zagreb uistinu oplemenjen Meštrovićevim ostvarenjima, dodao je.

Rodinova izložba obilježava početak Rendez vous, festivala Francuske u Hrvatskoj i svojevrsni je uzvratni posjet Meštrovićeve izložbe u pariškom Muzeju Rodin, održane u okviru Festivala hrvatske kulture u Francuskoj “Croatie, la voici” prije tri godine. Osim Opare, autor izložbenog projekta je ravnateljica Muzeja Rodina Catherine Chevillot, a kustosice su Veronique Mattiussi iz tog muzeja i Barbara Vujanović iz Atelijera Meštrović. Umjetnički postav supotpisuju Krstulović Opara i ravnateljica Umjetničkoga paviljona Jasminka Poklečki Stošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dirljivo je vidjeti Rodina u drugom kontekstu i novom okruženju, a čini mi se kao da je Umjetnički paviljon napravljen da bi ugostio Rodina i svojom se arhitekturom i ostalim karakteristikama čini kao idealan prostor za takvu izložbu”, rekla je kustosica Veronique Mattiussi. “U središte svog zanimanja Rodin stavlja ljudsku figuru, a osnovna poruka koju prenosi je emocija, pa se nadam da ćete uživati u izložbi i doživjeti ju na emotivan način”, dodala je.

Ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić izrazila je zadovoljstvo velikim interesom novinara iz regije te iz Austrije i Italije, što pokazuje kako je Rodin velika umjetnička atrakcija i kako već dugo nije bilo njegove izložbe u zemljama koje gravitiraju Hrvatskoj. Podsjetila je kako je Rodinov već izlagao u Umjetničkom paviljonu, 1968. godine, na monografskoj izložbi koju su zajednički priredili Atelier Meštrović i Muzej Rodin.

U splitskoj Galeriji Meštrović 8. svibnja će se otvoriti izložba “Rodinova Meditacija u Splitu”, na kojoj će se predstaviti njegova skulptura “Meditacija – Unutarnji glas”, uz Meštrovićevu “Psihu”, a iza koje stoji priča o tome koliko je Meštrović cijenio Rodina, iako mu unatoč dugogodišnjem prijateljstvu nikada nije bio đak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prije nekoliko godina otkupljeno je izgubljeno Rodinovo pismo upućeno Meštroviću u kojem veliki francuski umjetnik izražava želju da mu udovolji molbi da mu pokloni “Meditaciju – unutarnji glas”. Zbog početka Prvog svjetskog rata i prerane Rodinove smrti to se nije ostvarilo, no Meštrović je to djelo zapamtio i izradio svoju mramornu “Psihu”, utjelovivši time “Meditaciju”.

Izložba “Rodin u Meštrovićevu Zagrebu” u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu bit će otvorena do 20. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.