Bob Dylanov “Hurricane” Carter preminuo na Uskrs

Rubin “Hurricane” Carter, američki boksač nepravedno osuđen za trostruko ubojstvo koji je postao simbol nepravde pošto je Bob Dylan o njemu napisao pjesmu, umro je jučer, na Uskrs, u nedjelju u Torontu u 76. godini, prenose agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afroamerikanac Carter osuđen je 1966. godine za ubojstvo trojice bijelaca, a dvije doživotne kazne potvrđene su na drugom, ponovljenom suđenju 1975. godine. U zatvoru je proveo gotovo 20 godina, prije nego je 1985. oslobođen budući da je savezni sud poništio prethodnu presudu ocijenivši da Carter nije imao pošteno suđenje već da je presuda bila “utemeljena na rasizmu umjesto na razuma i na skrivanju (činjenica) umjesto na razotkrivanju “her than disclosure.”

Godine 1988., Vrhovni je sud odbacio sve optužbe protiv Cartera. Bob Dylan napisao je pjesmu “Hurricane” o Carterovu životu koja je postala jedna od najpoznatijih “protestnih pjesama” pokreta za ljudska prava sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Sjedinjenim Državama. Dylan je pjesmu objavio krajem 1975. godine na albumu “Desire” nakon što je Cartera posjetio u zatvoru u New Jerseyju na inicijativu boraca protiv rasne diskriminacije. Carter je, naime, cijelo vrijeme tvrdio da nije nikoga ubio, već da je ušao na poprište već počinjenog zločina, kafić, kako bi ukrao novac iz kase.

Pjesma “Hurricane” učinila je Cartera poznatog široj publici i jedan od četiri najprodavanija singla desetljeća. Carterov je život također nadahnuo film redatelja Normana Jewisona “Hurrican Carter” iz 1999. s Danzelom Washingtonom koji je za tu ulogu nagrađen Zlatnim globusom i nominiran za Oscara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hurricane:

Riječi pjesme: http://www.metrolyrics.com/

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video klip filma:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.