S teško oštećenog zvonika sisačke katedrale spuštena tri zvona

Foto: Sisačka biskupija

Nakon višednevnih priprema, pošto je u nedjelju s teško oštećenog zvonika sisačke katedrale skinut krov (kapa), u ponedjeljak su spuštena i tri zvona, teška gotovo dvije tone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvona su spustili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Zagreba i djelatnici tvrtke „Zagrebački mamut“ uz potporu Javne vatrogasne postrojbe iz Siska i tvrtke GME iz Siska. Najmanje zvono mase 300 kilograma posvećeno je sv. Kvirinu, srednje zvono mase 600 kilograma posvećeno je Sv. Obitelji, a ono veliko od 1000 kilograma blaženome Alojziju Stepincu, izvijestila je Sisačka nadbiskupija.

Prije nego što su spustili zvona ispred katedrale, zagrebački vatrogasci pozvonili su još jedanput velikim zvonom s nadom da neće proći puno vremena do obnove katedrale i vraćanja zvona na svoje mjesto.

Slijedi rastvaranje zidanog dijela koji se odvojio od korpusa katedrale za 23 centimetra te prijeti samoj katedrali i okolnim zgradama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju, točno u podne s teško oštećenog zvonika sisačke katedrale Uzvišenja Sv. Križa uspješno je skinuta kapa zvonika mase 15 tona i visoka 14 metara.

Nakon tri dana priprema, uz vrlo teške uvjete, najzahtjevnije je bilo odvojiti konstrukciju krovišta od nosive konstrukcije kojim je bila vezana za zidani dio zvonika.

Danas su spuštena zvona, a budući da se u potresu cijeli zvonik odvojio od katedrale i nagnuo te je u gornjem dijelu pomak čak 25 centimetara, cijeli će se zvonik morati idućih dana rastaviti i postupno spustiti. Budući da su u blizini katedrale i drugi objekti Sisačke biskupije te stambene zgrade, to je jedini način da se na njima ne učini nova šteta ili ugroze građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U strahovitom potresu koji je u utorak pogodio područja Petrinje i Siska uništena je katedrala Uzvišenja Sv. Križa u Sisku i šest župnih crkava, a teško je oštećeno još 20 župnih crkava Sisačke biskupije, uglavnom kulturnih dobara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.