Samostan klarisa dobio račun za plin od 25.000 kuna: ‘Ne znamo kako ćemo platiti toliki iznos’

klarise
Foto: snimka zaslona

Nakon pučke kuhinje fratara na Svetom Duhu, te župe svetog Nikole Tavelića na Kustošiji, i časne sestre u samostanu svete Klare u Kvaternikovoj ulici dobile su ogroman račun za plin. Za prosinac 2021. iznosi čak 25.000 kuna. Za prosinac 2020. godine bio im je isporučen račun za plin u iznosu od 7433 kune. Kako kažu klarise, nisu trošile više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Grad će pokriti razliku računa za plin pučkoj kuhinji na Sv. Duhu: Fra Vidović poručuje da to nije dugoročno rješenje

> Župnik Vuković iz zagrebačke Kustošije o ogromnom računu za plin: Više si ne možemo priuštiti grijanje

> Ministar Ćorić: Gradonačelnik Tomašević je odgovoran za znatno veće račune za plin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grijanje gase u 19 sati, a isključuju i tijekom dana

Sestra Hedviga objasnila je za Dnevnik.hr da klarise žive izrazito skromno i često štede na grijanju. Plin koriste za grijanje i kuhanje. Grijanje se redovito gasi oko 19 sati, a na spavanje odlaze u 21 sat. U samostanu je trenutačno 17 časnih sestara.

“Uvijek ranije ugasimo grijanje i moram priznati da nije baš ugodno. Osim toga, znamo često isključiti grijanje i tijekom dana, zaista pazimo na svaku stavku uštede. Nismo mogle ni slutiti da će nam biti isporučen toliki račun”, rekla je sestra Hedviga.

Klauzurne redovnice izravno posvećene kontemplativnom životu, strogoj klauzuri, molitvi i askezi okrenute su unutarnjem usavršavanju, pa je u tom smislu i njihov djelokrug apostolata primarno molitvene naravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemaju mjesečne prihode ni mirovine

Kako objašnjava sestra Hedviga, klarise predstavljaju klauzurni konteplativni red, neprofitabilnu zajednicu koja nema mjesečni prihod ni mirovine. Žive izrazito skromno i ne znaju kako će platiti toliki iznos.

“Živimo od Božje providnosti, zadovoljne smo s malo i skromno. Račun koje smo dobile nije nimalo skroman i nije tolika potrošnja u našem kućanstvu za kuhinju. Plin koristimo kao svaka obitelj, samo za kuhanje i grijanje. Uložili smo puno za priključak, bilo bi sad nepošteno da nas prisile da ga ne koristimo”, navode časne sestre iz Samostana svete Klare.

Idu na razgovor u Plinaru

Sestra Hedviga u petak će na razgovoru u Plinari pokušati objasniti da bi plin za njihovu zajednicu trebalo obračunavati po cijenama za obitelji.
Vjeruje da će nesporazum uspjeti riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična situacija dogodila se i Pučkoj kuhinji u Zagrebu, kojoj je pristigao račun za plin u iznosu od 25 tisuća kuna. Nakon što je informacija dospjela u medije, iz Grada Zagreba najavili su da će taj račun podmiriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.