Sedmi Rimski dani od 31. svibnja do 2. lipnja u Vinkovcima

Vinkovci, 18.5.2015 - geslom "Sicut mater, ita et filia eius" (Kakva majka, takva kæi) u Vinkovcima æe se 22. i 23. svibnja održati III. Rimski dani, manifestacija kojom vinkovaèke gradske vlasti i gradska turistièka zajednica nastavljaju promovirati Vinkovce kao turistièko odredište s bogatom povijesnom i arheološkom ostavštinom iz rimskog razdoblja, najavljeno je na konferenciji za novinare u gradskoj upravi u Vinkovcima. Arhivska fotografija od 29.3.2012. godine prikazuje rimsko luksuzno srebrno posuðe s kraja 4. stoljeæa u vinkovaèkom Gradskom muzeju. foto HINA/ ua

Ovogodišnji Rimski dani u Vinkovcima, osmišljeni prije sedam godina s ciljem popularizacije rimske povijesti na tlu tog slavonskog grada, održat će se od 31. svibnja do 2. lipnja i bit će posvećeni životu Gracijana Starijeg, oca rimskih careva Valentinijana I i Valensa koji su rođeni upravo u rimskom naselju na tlu Vinkovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manifestaciju je najavio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Istaknuo je kako se Rimskim danima želi podsjetiti na bogato rimsko razdoblje vladanja panonskim prostorom, u kojem je na tlu Vinkovaca postajalo značajno naselje Colonia Aurelia Cibalae u blizini kojega se 314. godine vodila bitka za prevlast i moć između careva Konstantina Velikog i Licinija.

“Očekuje nas bogat vikend u kojemu će svatko moći pronaći nešto za sebe, da bi se kroz tih nekoliko dana vratili dvije tisuće godina unazad i prikazali život iz tog vremena u našim krajevima. Nadam se i kako ćemo Rimske dane uzdignuti do te razine da ih po broju posjetitelja možemo nazvati malim Vinkovačkim jesenima”, poručio je Bosančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica ureda Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković najavila je kako ove godine na Rimske dane dolazi skupina legionara i barbara iz Bugarske, koji će postaviti svoje tabore na obali Bosuta pa će posjetitelji obilaskom tabora moći vidjeti način na koji se živjelo u vrijeme Rimskog carstva.

Pored već uobičajenih priredbi, kao kao što je Sajam rimskih proizvoda, defilea i prikaza borbi Rimljana i Barbara, održat će se i niz predavanja i radionica na temu staroga Rima, 2. festival craft piva “Beeram domaće”, Rimska noć vina te koncerti Prljavog kazališta i Psihomodo popa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.