U Sisku počeo volonterski kamp za studente povijesti, arheologije i srodnih studija

Foto: fah

U organizaciji Gradskog muzeja Sisak počeo je desetodnevni Volonterski kamp, jedinstveni oblik praktičnog rada za studente povijesti i srodnih studija, koji se održava devetu godinu zaredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine u kampu sudjeluje osam studenata s filozofskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci.

Sve do 25. srpnja, studenti će, pod mentorstvom višeg kustosa Ivice Valenta, više kustosice Katice Mrgić i višeg muzejskog pedagoga Marijana Bogatića, obilaziti povijesno manje istražene dijelove Sisačko-moslavačke županije, gdje će evidentirati povijesnu, etnološku i kulturnu baštinu.

Kako su na konferenciji za novinare najavili mentori, osnovna je zadaća sudionika kampa da zabilježe postojeće stanje u sredinama gdje se nalaze povijesni spomenici i predmeti baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ostalo, dodatno će istražiti srednjovjekovnu kulturnu baštinu, obići će utvrde Pedalj i Bruvno, Park prirode Lonjsko polje, te područje Sunje, Hrvatske Dubice, Hrvatske Kostajnice i Pokuplja, a posjetit će Martinsku Ves, Osekovo i Bok. Uz etnološku, na tim će mjestima studenti istodobno istraživati i graditeljsku baštinu.

“Boravak na terenu također ćemo iskoristiti za prikupljanje građe i podataka iz vremena Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata, a prvi put ćemo raditi i na popisu vatrogasne baštine, koju posjeduju seoska vatrogasna društva. Takav način terenskog rada dosad je pokazao izvanredne rezultate, pa nastavljamo s tom praksom, koja je dragocjena za našu muzejsku kuću i studente”, rekao je Valent.

Kako je najavljeno, završetkom kampa studenti povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije i kulturne antropologije iznijet će svoja iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volonterski kamp su financijski podržali Ministarstvo kulture i Grad Sisak, a u organizaciji pomaži i sponzori, sisački Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradsko društvo Crvenog križa, Klub mladih Skwhat i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.