Slaven Knezović: SFF već treću godinu za redom nema ni jedan hrvatski film u natjecateljskom djelu

Foto: HMS

Slaven Knezović, popularni hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac u razgovoru za Hrvatski medijski servis najavio je osnivanje Hercegovačkog audiovizualnog centra u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je javnosti u BiH najpoznatiji po ulozi“Grofa“ iz tv serije „Zauvijek susjedi“, iza ovog Mostarca na zagrebačkoj adresi, su 22 uloge u televizijskim serijama i 26 filmskih uloga.

Knezović je izrazio nezadovoljstvo tretmanom hrvatskih filmova na Sarajevo film festivalu.

“Glumim u dva hrvatska filma, ‘Most na kraju svijeta’ i ‘Kućni broj 55’, koja će biti prikazana u nekom popratnom programu, nekom lijevom terminu, iako sam siguran da su u natjecateljskom programu da bi pomeli konkurenciju”, kaže Knezović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SFF 90 posto financiraju hrvati

“SFF je postala jaka filmska manifestacija koja se u 90 postotnom iznosu financira hrvatskim novcima i koja već treću godinu nema ni jednog hrvatskog filma u natjecateljskom programu, upozorio je Knezović.

Knezović je rekao kako najveće zasluge za uspjeh SFF-a ima tvrtka Eronet koja ga velikim dijelom financira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o budućnosti Mostarskog filmskog festivala, čiji je direktor, Knezović je odgovorio da će MFF imati svoju budućnost kada hrvatski narod dobije svoju federalnu jedinicu, pa onda i financije koje sada idu u Sarajevo “do tada mi samo preživljavamo i borimo se da preživimo kao i svi Hrvati u BiH”.

Način na koji se dijeli novac iz Fondacije za kinematografiju Federacije BiH Knezović je zorno ilustrirao brojkama:

“Fondacija za kinematografiju u Sarajevu postoji 12 godina i svake godine podjeli oko 1.800.000 KM. Tako je u ovih 12 godina podijeljeno oko 21.200.000 KM. Za hrvatske projekte je izdvojeno manje od milijun maraka. Mislim da je takva pljačka koju sprovodi političko Sarajevo prisutna u svim oblastima ne samo u ovom segmentu kulture. Jedini način da se pljačka prekine je dobivanje federalne jedinice s hrvatskom većinom.To znaju svi bošnjački političari i zbog toga je kod njih veliki otpor. I zbog toga je njihovo protivljenje trećem entitetu jako šuplje i prazno. Ali, evo na našu sreću to je konačno prepoznala i međunarodna zajednica.”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi film

Upitan o aktualnim projektima Knezović je rekao kako već tri godine radi na pripremi dugometražnog igranog filma „Mrtve ribe plivaju na leđima“ scenariste Josipa Mlakića i redatelja Kristijana Milića.

“Samo snimanje će biti u Mostaru u siječnju i veljači sljedeće godine. Kuriozitet ovog projekta je u tome što smo ga najprije poslali na natječaj u Sarajevo, gdje je tadašnja komisija Fondacije za kinematografiju ocjenila da je projekt jako zanimljiv i dobili smo 5000 KM za razvoj projekta. Iduće godine smo ga predali da bi dobili veća sredstva za snimanje filma čiji je budžet 1.000.000 eura i nismo prošli uz obrazloženje da smo prvi iza crte. Taj isti projekt smo predali na natječaj u Hrvatsku i dobili smo 500.000 eura potpore uz obrazloženje da je scenarij izvrstan i da uz redateljske kvalitete Kristijana Milića ovo može postati film svjetskih razmjera. Mislim da ćemo nakon ovog filma i osnivanjem HAVC-a u Mostaru osigurati da se svake godine u Hercegovini snimi bar jedan igrani film, par kratkometražnih i dokumentarnih filmova, a tema nam ne nedostaje, iz prošlosti sadašnjosti i budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.