Slavi se Gospa Lurdska u sjećanje na ukazanje Djevice Marije svetoj Bernadetti

Danas Katolička crkva slavi Gospu Lurdsku, u sjećanje na ukazanje Djevice Marije svetoj Bernadetti 1858. koja je tada imala 14 godina.

Prvo ukazanje, od ukupno 18 unutar pet mjeseci, dogodilo se 11. veljače 1858. Kada je Bernardica otišla sakupljati drva, a posljednja u srpnju iste godine.

U devetom, najpoznatijem ukazanju, Gospa je rekla Bernardici da se ode okupati na izvoru u špilji. Kako nitko nije znao za taj izvor, djevojka je krenula prema rijeci, ali Gospa joj je pokazala kamen ispod kojeg je potekla voda. Značajno je da je špilja bila puna ljudi kada se to dogodilo. Taj izvor daje danas 100 000 litara vode dnevno i svjedok je mnogobrojnih čudesnih ozdravljenja koja se na njemu događaju.

U šesnaestom ukazanju Gospa naziva sebe: „Ja sam Bezgrešno začeće“. Ovo je bio presudan trenutak jer u to doba bez modernih komunikacija (npr. prosječan Englez je tek nakon šest mjeseci doznao da je Lincoln predsjednik Amerike) gotovo nitko nije znao za netom proglašenu dogmu o Marijinom bezgrešnom začeću. Kada su se događala mnoga ukazanja, uz Bernadette su obično bili prisutni i liječnici te policajci koji bi je ispitivali poslije ukazanja.

Ozdravljenja u Lourdesu

Da bi Crkva priznala istinsko ozdravljenje i čudo u Lourdesu postavljeni su iznimno zahtjevni uvjeti (mora biti trenutno, potpuno i cjelovito, trajno, mora postojati medicinska dokumentacija o bolesti, postojanje svjedoka, mora biti medicinski neobjašnjivo i još niz uvjeta). Takvih je dokumentiranih čudesnih i priznatih ozdravljenja je 68, ali postoje tisuće drugih ozdravljenja, pravih ili djelomičnih, koja su se zbila u Lourdesu pred mnogobrojnim svjedocima, a samo u prvih 50 godina svetišta oko 4000 zabilježenih.

Jedno od njih je sljedeće:

Dr. Alexis Carrel, nosilac Nobelove nagrade i stručnjak u oblasti onkologije i sam je prisustvovao jednom čudesnom ozdravljenju i sve je to lijepo opisao u američkom stručnom časopisu. Neka djevojka je imala tuberkuloznu upalu trbušne opne. Ležala je u agoniji. Djevojka je pred očima Dr. Carrela u trenutku izliječena. Dr. Alexis Carrel koji je ranije bio nevjernik u tom je trenutku izliječen od svoje nevjere. Još prije ovog čuda dr. Carrel je izjavio: »Ako ova djevojka bude izliječena, vjerovat ću u čudesa i postat ću redovnik.« Nobelovac dr. Carrel umro je 1944. godine i ostao u dubokoj vjeri.

Neobvezatnost vjerovanja u privatna ukazanja

Zbog toga što su sva ukazanja privatna otkrivenja, rimokatolici nisu obavezni vjerovati u njih, ali ona ni nisu sastavni dio temelja vjerovanja u istine Katoličke crkve. U vjerovanju rimokatolika i kršćana uopće, Bog izabire koga želi izliječiti. Ipak, vežno je istaći i element vjere jer je sveta Bernadette rekla: Čovjek mora imati vjeru i moliti se, jer voda nema vrlina bez vjere.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Beyond Forgetting/Flickr