Slavko Juraga dao ostavku na mjesto predsjednika HDDU-a: ‘Napad na moj obraz ipak prelazi granice dobrog ukusa’

“Ne treba mi sve to. Reakcije i uopće pokretanje svega toga nije uopće bilo kreativno, bila je to čista destrukcija koja se koncentrirala na moj obraz”, pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavko Juraga dao je u četvrtak ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), ustvrdivši kako ga je na takvu odluku prisilila eskalacija situacije proizašle iz krive interpretacije njegove komunikacije s članovima toga društva. Naime, odlučio je zaustaviti zloupotrebu HDDU-a i poslao pismo članstvu u petak 29. siječnja, u kojemu članove podsjeća da “svako ekstremno svjetonazorsko i političko istupanje u javnosti čine isključivo u svoje ime i na svoju osobnu odgovornost”.

“Pokušao sam uspostaviti komunikaciju, što je izazvalo samo još gore reakcije i nastavak igre pokvarenog telefona. Ovakva je moja odluka bila jedno što mi je u ovom času preostalo”, kazao je Juraga u razgovoru za Hinu.

Nakon što je tridesetak glumaca, dramaturga i redatelja u ponedjeljak istupilo iz članstva HDDU-a zbog općenitog nezadovoljstva radom i upravom Društva, ali dijelom i zbog pisma koje im je Juraga kao predsjednik udruge uputio u petak 29. siječnja, Juraga je izjavio kako je riječ o nesporazumu. Tko je napustio Društvo pogledajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo je poslano u odgovoru na traženje nekih članova da se peticija protiv ministra kulture Zlatka Hasanbegovića objavi preko službene elektroničke pošte HDDU-a, a reakcije je izazvalo Juragino odbijanje. On je to, međutim, objasnio službenim stavom društva temeljem odluke izborne skupštine iz 2015., te najavio kako će to pokušati svakome pojedinom članu osobno objasniti.

Odluku o ostavci donio je kada je vidio da je komunikacija umjesto u konstruktivnom, skrenula u smjeru blaćenja njega osobno, istaknuo je Juraga.

“Ne treba mi sve to. Reakcije i uopće pokretanje svega toga nije uopće bilo kreativno, bila je to čista destrukcija koja se koncentrirala na moj obraz”, pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju odluku o ostavci članovima je obznanio pismom u kojemu je istaknuo kako je ona donijeta iz činjenice da kao predsjednik koji poštuje Statut ne može istovremeno zastupati ono što osobno smatra moralnim i kolegijalnim u datom trenutku, a nipošto zbog pritisaka pojedinih članova koji su to od njega zahtijevali u pismima i medijskim obraćanjima.

“Ne želeći vjerovati da je negodovanje mojih kolega upućeno meni osobno, dajem trenutnu i neopozivu ostavku na mjesto predsjednika HDDU i vraćam se u redove kolega boriti se za našu struku”, poručio je u pismu, u cijelosti objavljenom na mrežnoj stranici portala Scena.hr.

Zahvalio je svima koji su u toj situaciji odvojili funkciju predsjednika HDDU-a od njegovog osobnog obraza, istaknuvši kako je “napad na strukovnu udrugu i na njezinog predsjednika dopušten i legitiman, ali napad na moj osobni obraz ipak prelazi granice dobrog ukusa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu pojašnjava kronologiju događanja koji su mu prethodili, te ističe kako su događaji koji su uslijedili “bili potpuno neutemeljeni te osnaženi nepostojanjem komunikacije i lošom medijskom montažom”.

Kako ništa što je pokušao učiniti nije zaustavilo negodovanja i izlaske kolega iz HDDU-a, odlučio je dati neopozivu ostavku.

“Svo ovo vrijeme nadao sam se da će eklektična prepiska koja traje posljednjih dana ipak biti usmjerena u konkretan dijalog. No, zgrožen sadržajem i količinom ne-informacija i ne-informiranja još jednom naglašavam da dajem neopozivu ostavku na funkciju predsjednika HDDU-a da time izbjegnem nezasluženo blaćenje mene i mojeg imena kao i moje obitelji, kako među kolegama tako i u javnosti”, poručuje Juraga u pismu.

Pozvao je kolege da se vrate i ostanu u Društvu te ga zajedničkim radom oblikuju tako da može “zastupati i predstavljati sve ono što nas povezuje, a ne potencirati ono što nas u našim osobnim i intimnim stavovima razlikuje”, jer “sutra ćemo izaći na istu pozornicu i biti dio jednog tijela”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.