Što je zapravo o homoseksualcima rekao nadbiskup Hranić, a zašto ga napada LGBT lobi?

Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija

U srijedu je Općinskim državnim odvjetništvima u Osijeku i Zagrebu podnesena anonimna kaznena prijava protiv nadbiskupa Đure Hranića, javlja RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao razlog navodi se njegova izjava o homoseksualcima.

U prijavi se navodi kako su mediji prenijeli njegove izjave u kojima “opravdava bezrazložno nasilje nad osobama homoseksualne orijentacije”, međutim, nije sasvim jasno na što bi se ova tvrdnja trebala odnositi.

Naime, nadbiskup Hranić niti jednom rečenicom nije opravdavao nasilje nad osobama homoseksualne orijentacije, dapače, naveo je da mu je “neprihvatljivo da netko trpi nasilje samo zato što ima takve sklonosti”. U nastavku je naveo da u slučajevima kada se homoseksualnost prakticira u javnosti, to može razumjeti, ali ne odobrava, te je zaključio kako ga “žalosti kada čuje da netko samo zbog svojih sklonosti doživi nasilje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja bih htio igrati nogomet za Hrvatsku i zabijati golove. Jesam li diskriminiran zato što me neće uzeti izbornik kad se prijavim? Dijete je utjelovljene ljubavi oca i majke i zato treba prisutnost njih oboje“, istaknuo je novinarima te nastavio:

“Svjestan sam kako su osobe s homoseksualnim sklonostima često doista diskriminirane te mi je neprihvatljivo da netko trpi nasilje samo zato što ima takve sklonosti, osim ako to baš prakticira u javnosti i izaziva tu istu javnost, onda to mogu – ne odobravam – ali mogu razumjeti. Žalosti me kada čujem da netko samo zbog svojih sklonosti doživi nasilje“.

Unatoč sasvim jasnoj poruci nadbiskupa Hranića, u prijavi se manipulira njegovom izjavom te tvrdi kako je “istom izjavom, u kojoj opravdava nasilje zbog javnog izražavanja homoseksualne orijentacije, osumnjičenikov cilj bio izazvati tjeskobu i strah kod svojih žrtava, šaljući im poruku da nisu sigurni u javnim prostorima Republike Hrvatske”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelovita poruka nadbiskupa Hranića

Podsjetimo, svoju ovogodišnju božićnu pastirsku poruku nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić u cijelosti je u ponedjeljak posvetio važnosti udomljavanja, odnosno posvajanja djece, ističući kako hrvatsko društvo ne smije dopustiti da ijedno dijete ostane uskraćeno za toplinu doma zbog nedostatnog broja udomitelja.

“Ja bih htio igrati nogomet za Hrvatsku i zabijati golove. Jesam li diskriminiran zato što me neće uzeti izbornik kad se prijavim? Dijete je utjelovljene ljubavi oca i majke i zato treba prisutnost njih oboje“, istaknuo je novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako nije ni protiv koga, da poštuje dostojanstvo svake ljudske osobe, da je svjestan kako su osobe s homoseksualnim sklonostima često doista diskriminirane te mu je neprihvatljivo da netko trpi nasilje samo zato što ima takve sklonosti, “osim ako to baš prakticira u javnosti i izaziva tu istu javnost, onda to mogu – ne odobravam – ali mogu razumjeti”.

Žalosti me kada čujem da netko samo zbog svojih sklonosti doživi nasilje. To nije put, ali s druge strane, moramo voditi računa o dobrobiti djeteta. Ako ono mora otići od svojih bioloških roditelja, onda to dijete zavrjeđuje normalnu, običnu, prosječnu obitelj koja počiva na bračnom zajedništvu oca i majke“, poručio je đakovačko-osječki nadbiskup.

“Udomiti ili posvojiti dijete izvrstan je, povlašteni oblik slavljenja Božića, po svakom takvom djetetu Bog ulazi u našu obitelj”, rekao je, povukavši paralelu nadolazećeg Božića, odnosno slavlja Isusova rođenja i djece kojoj je potrebno otvoriti srce i svoj dom kroz udomljavanje.

Nadbiskup Hranić o udomljavanju djece od strane homoseksualnih parova: ‘Dijete je utjelovljene ljubavi oca i majke i zato treba prisutnost njih oboje’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.