Sveta Janja Asiška – tko je rođena sestra svete Klare?

Foto: http://mladi.hbk.hr

Asizi je dao mnoge svece od kojih su najpoznatiji sveti Franjo i sveta Klara. Danas slavimo svetu Janju, rođena sestra slavnije svete Klare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveta Janja je rođena u Asizu 1197. godine. Pridružila se  sestri  Klari u samostanu kod crkve S. Angelo di Panso u Asizu 1212. godine. Za njezine roditelje to je bio teški udarac. Oni i njihovi rođaci sve su poduzeli, pa i fizičku silu, kako bi je izvukli iz samostana, ali nisu uspjeli. Zbog sličnosti sa svetom Janjom, rimskom mučenicom, sveti Franjo je nazva „Agnesa – Janja”, inače joj je krsno ime bilo Katarina. Janja je neko vrijeme živjela sa sestrom Klarom u samostanu kod svetoga Damjana u Asizu. Zatim je imenovana poglavaricom novoosnovanog samostana Monticelli kod Firence, a onda se ponovno vratila u samostan svetoga Damjana u Asizu. Tamo je i umrla 1253. godine, nekoliko dana nakon smrti svete Klare. Godine 1260. njezino je tijelo preneseno u baziliku svete Klare u Asizu, gdje se i danas čuva. Živo­topisi, a još više legende, mnoštvo čudesa pripisuju svetoj Janji.

Svakako, njezino štovanje počelo se odmah širiti  dok ga i službeno nije potvrdio papa Benedikt XIV.  1752. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.