Sveti Januarije – ‘svečeva tvrdo zgrušana krv najednom provrije i poprimi tekuće stanje’

Januarije
Foto: https://corrieredelmezzogiorno.corriere.it/napoli/cronaca/19_settembre_18/san-gennaro-sindaci-vescovi-gia-reliquiario-ampolle-sangue-8207e95a-da21-11e9-aa45-d10a46a51eb8.shtml (CC BY-SA 4.0)

Sveti Januarije ime je usko vezano uz povijest Napulja, čiji je glavni zaštitnik već stoljećima. Tisućljetna povijest toga grada isprepliće se s imenom, štovanjem i čudom krvi tog omiljenog sveca. Čudo se spominje od 1389, a događa se na blagdan prijenosa svečevih relikvija, u subotu uoči prve nedjelje u svibnju, 19. rujna i 16. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najstariji izvor, iz kojega saznajemo nešto pouzdano o velikom napuljskom zaštitniku svetom Januariju, jest izvadak iz pisma što ga je 432. g. napisao svećenik Uranius.

Ime svetog Januarija usko je vezano uz povijest Napulja

Iz tog pisanog dokumenta, koji je čak ušao u latinsku patrologiju, doznajemo da je sv. Januarije bio biskup i mučenik te da je proslavio crkvu u Napulju. Prema najstarijim liturgijskim dokumentima mučeništvo sv. Januarija zbilo se 19. rujna 305. za vrijeme Dioklecijanova progonstva. Uhićen je kad je pohodio zatočene đakone i zajedno s njima umro mučeničkom smrću. Najprije je bačen divljim zvijerima u cirkusu, a kada mu one nisu željele nauditi, odrubljena mu je glava.

Godine 432. napuljski je biskup Ivan I. otkrio kosti svetog Januarija te ih pohranio u katakombama Capodimonte. Relikvije sv. Januarija najprije su odnesene u Benevent, zatim su dospjele u samostan Montevergine i tek su 1497. g. opet vraćene u Napulj, gdje se i danas nalaze i štuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime svetog Januarija usko je vezano uz povijest Napulja, čiji je glavni zaštitnik već stoljećima. Tisućljetna povijest toga grada isprepliće se s imenom, štovanjem i čudom krvi tog omiljenog sveca. Čudo se spominje od 1389, a događa se na blagdan prijenosa svečevih relikvija, u subotu uoči prve nedjelje u svibnju, na današnji dan i 16. prosinca.

„Moramo ustrajati“

Svečeva tvrdo zgrušana krv, koja se čuva u relikvijaru, najednom provrije i poprimi tekuće stanje. Znanost ne može objasniti ovu pojavu, samo potvrđuje da je zaista riječ o krvi. Svevišnji može čudesnim znacima proslaviti svoje svece, a ti znakovi nam mogu pomoći da porastemo u vjeri u Božju svemogućnost i dobrotu. Osim grada Napulja i napuljske nadbiskupije sveti Januarije je i zaštitnik banaka krvi, a zazivaju ga i kod vulkanskih erupcija.

Kad je papa Franjo u pastoralnom pohodu Napulju, u ožujku 2015. godine, u napuljskoj katedrali poljubio relikviju svetog Januarija, napuljski nadbiskup kardinač Crescenzio Sepe ustvrdio je kako je od svečeve krvi  „već pola postalo tekuće“. Na to je Papa mirno rekao da ako je krv samo napola postala tekuća, onda Svetac misli da smo samo napola obraćeni. „Moramo ustrajati“, zaključio je Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Događaj u napuljskoj katedrali zabilježile su i kamere:

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.