Svetkovina Uzvišenja Sv. Križa svečano proslavljena u Sisačkoj katedrali

Foto: Sisačka biskupija

Svetkovina Uzvišenja Sv. Križa svečano je proslavljena u srijedu 14. rujna u Sisačkoj katedrali. Misno slavlje predvodio je predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, kancelarom i prepoštom Stolnog Kaptola mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i tridesetak svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku sve okupljene pozdravio je biskup Košić, posebno zahvalivši nadbiskupu Puljiću na dolasku i predvođenju slavlja.

U homiliji govoreći o blagdanu Uzvišenja sv. Križa nadbiskup Puljić je rekao kako nema kršćana koji ne poželi vidjeti mjesto gdje je Sin Božji sebe prinio Bogu za spas čovječanstva, gdje je bio pokopan i uskrsnuo od mrtvih.

„Zato je kršćanima Jeruzalem najdraži grad, a bazilika Svetog groba i uskrsnuća najsvetije mjesto na svijetu. Zajednica isusovih učenika od početka je s pažnjom i poštovanjem čuvala uspomene na ta mjesta, iako su prva tri stoljeća bila obilježena žestokim progonima apostola i njihovih sljedbenika. Početkom drugog stoljeća car Hadrijan ugušio je Drugi židovski ustanak, a na ruševinama podigao je novi grad i posvjetio ga božici Afroditi. Prostor svetog Groba i Kalvarije, prema povjesničaru Euzebiju zatrpao je s puno zemlje, a onda popločio. Nad tim svetim mjestom, piše sv. Jeronim, pogani su podigli Jupiterov i Venerin kip koji su tamo stajali do cara Konstantina”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U tih stotinu osamdeset godina kršćani su usmenom predajom prenosili svetu tajnu da se ispod tih poganskih obilježja nalaze Isusov grob i Kalvarija. Kada su kršćani dolaskom Konstantina dobili slobodu (313.), otkopali su zemlju i našli sveta mjesta Isusove smrti i pokopa. Tako je, eto, poganski car Hadrijan i ne želeći zaštitio sveti prostor za bolja vremena. Na nagovor jeruzalemskog biskupa Makarija, a po nalogu cara Konstantina započela je na tom mjestu 326. godine gradnja velebne bazilike koju je vodio poznati sirijski graditelj Zenobios. Za devet godina veličanstvena crkva bila je posvećena, u predvečerje 14. rujna 335. godine. Tako je i nastao ovaj blagdan Uzvišenja sv. Križa. Bazilika će nažalost u više navrata, prilikom osvajanja Perzijanaca i muslimana, biti do temelja porušena, pa obnovljena“, podsjetio je nadbiskup te dodao kako je jednu od tih obnova vodio i Hrvat franjevac, Bonifacije iz Dubrovnika 1555. godine, a koji je u to vrijeme bio kustos Svete zemlje.

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi nadbiskup Puljić je rekao kako knjiga Brojeva donosi zanimljiv događaj, s aktualnom porukom, između naroda i Jahve, te između Mojsija i naroda.

„Nije lako bilo Mojsiju voditi ljude iz egipatskog ropstva. Jer, narod, kod narod. ‘Putem su postali nestrpljivi te počeli govoriti protiv Boga i protiv Mojsija: Zašto nas izvedoste da pomremo u ovoj pustinji? Nema kruha, nema vode, a to bijedno jelo ogadilo se dušama našim…’ Nije lako bilo Mojsiju jer je bio razapet između Jahve i ljudi. Pitam vas, je li ovo čitanje aktualno i ima li neke sličnosti s našim vremenom, ili se to dogodilo samo Izraelcima i njihovom vođi Mojsiju?”, upitao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čini mi se, kako je tekst vrlo suvremen za naše doba i za današnje ljude. Ruku na srce, zar i mi nismo često poput Izraelaca? Nezadovoljni smo sa sobom, sa svojim mjestom, kao i s ljudima s kojima živimo i radimo. A k tomu vrlo brzo zaboravljamo brojna dobročinstva koja nam je Bog iskazao, ne samo u zadnjih 25 godina, već kroz prošlih 13. stoljeća. Nije lako ni voditeljima koji su zaduženi za opće dobro: biskupima, svećenicima, učiteljima poslodavcima, političaraima i drugim javnim djelatnicima. Kao što nije bilo lako ni Mojsiju koji se u jednom trenutku našao u vrlo nezgodnoj stisci: odustati od povjerenog zadatka, naljutiti se na ljude koje je poveo iz ropstva, okrenuti im leđa i povući se u privatnost. Hvala Bogu da Mojsije to nije učinio. Ali, kako je uspio nadvladati krizu i othrvati se napasti povlačenja? Otkrio je, naime, kako ga Bog treba. To mu je davalo snage da izdrži do kraja. Kako je čovjeku drago otkriti da ga netko treba: unuk djeda, otac sina, žena muža, đaci učitelja, vjernici pastira. Svi smo mi zapravo potrebni jedni drugima“, zaključio je nadbiskup.

Misi je prethodila molitva Večernje kanonika Stolnog Kaptola Sv. Križa, a nakon mise brojni okupljeni vjernici nastavili su druženje u pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“ gdje su mogli pogledati za tu prigodu otvorenu izložbu „Križevi za Križevo“. Ovom izložbom članice Kreativne radionice katedralne župe proslavile su 10 godine neprekidnog djelovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.