Trinaest predstava na 38. Danima satire Fadila Hadžića

Dani satire Fadila Hadžića počet će u utorak, 3. lipnja u Satiričkom kazalištu “Kerempuh” premijerom “Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja”, jednoga od najznačajnijih hrvatskih satiričara Ive Brešana u režiji njegova sina Vinka Brešana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 38. izdanju jednoga od najvećih domaćih i regionalnih festivala specijaliziranog teatra do 21. lipnja bit će izvedeno 13 predstava iz Zagreba, Varaždina, Splita, Ljubljane, Kranja, Beograda, Novog Sada i drugih gradova Hrvatske i regije, a okupit će tristotinjak domaćih i stranih kazališnih umjetnika.

Njih je kao vrh recentne kazališne produkcije u Hrvatskoj i regiji među 53 pristigle prijave odabrala ovogodišnja izbornica festivala kritičarka, dramaturginja, teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac.

Od hrvatskih su predstava uvrštene “Hamlet” u režiji Olivera Frljića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), “Pasivni otpor” redatelja Maria Kovača i izvedbi Kazalište tvornica lutaka iz Zagreba, “Libreto” splitskoga HNK u režiji Saše Broz, autorski projekt Mirana Kurspahića “Thiscastings” u izvedbi zagrebačkoga Teatra Rugantino, “Tartuffe” Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u režiji Krešimira Dolenčića i “Ružni” Jerneja Kobala u izvedbi varaždinskoga HNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regionalnu će scenu na ovogodišnjem festivalu predstavljati tri predstave iz Srbije (“Gospođa Ministarka” beogradskog Pozorišta Boško Buha, “West Side Story” Novosadskog pozorišta, Srbija i “Unosno mjesto” beogradskog Jugoslavenskog dramskog pozorišta), dvije predstave iz Slovenije (“Boris, Milena, Radko” Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana i “Mrtvac dolazi po dragu” Prešernovog gledališča Kranj i Mestnog gledališča Ptuj) te jedna iz Crne Gore (“Očevi su grad(ili)” Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice).

I ove godine, off program festivala nudi niz atraktivnih popratnih događanja pa će nakon predstava u službenoj konkurenciji, pozornica kazališta Kerempuh i njegova noćna scena postati poprište koncerata, političkih sučeljavanja, performansa, predstavljanja uglednih pisaca i slično.

Prvi put će se u kazalištu, na Noćnoj sceni u formi pod nazivom “Ring Kerempuh”, naći voditelj Aleksandar Stanković koji će ugostiti i suprotstaviti intrigantne goste iz političkog miljea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu programa “Poznati pisci na sceni” predstavit će se Zoran Ferić isječkom iz romana “Kalendar Maya” – “Tišina”, odnosno, performansom u izvedbi Silvija Vovka, Marije Šegvić i Zorana Ferića.

U ponedjeljak 16. lipnja na velikoj sceni Satiričkog kazališta Kerempuh nastupit će riječki sastav LET 3, a nekoliko dana kasnije, u petak 20. lipnja i splitski TBF-ovci.

Festival završava proglašenjem pobjednika i svečanom dodjelom nagrada u subotu, 21. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve završava koncertom Kerempuhova kućnog kazališnog banda Chishche Lishche i njihovim gostima iznenađenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.