U igri Ivo Banac, Ana Lederer, Anja Šovagović….

Hoće li desni centar ikada shvatiti da je kultura jednako strateška stvar koliko i gospodarstvo? Da ljevica kad vlada i pobjeđuje onda to čini iskorištavajući sve moguće kulturne resurse? Desnica bi uvijek radila kompromise kad je kultura u pitanju, a od Račana do danas lijevi ministri kulture i njihovi pomoćnici koristili su sve svoje ovlasti i povrh njih da bi „fudrali“ lijeve medije i udruge i projekte, skupove i festivale, s državnim dotacijama. Pritom se lijevi subverzivci ne libe tražiti od mrske države svaku kunu za svoje projekte, među kojima su neki i Potemkinova sela koja samo služe za ideološku fasadu ili za izvlačenje novca iz džepova poreznih obveznika.
U dosadašnjim pregovorima unutar Domoljubne koalicije i MOST-a stječe se dojam da je kultura sekundarno pitanje, resor drugog ili trećeg reda u odnosu na gospodarstvo, tajne službe i policiju. Dosadašnje podcjenjivanje uloge kulture od strane desnih HDZ-ovih Vlada uvijek je bilo kobno po hrvatsku inteligenciju koja je gurnuta u medijski i kulturalni geto, razjedinjena i atomizirana. Neki bivši ministri kulture s lijevim „undergroundom“ su radili velike kompromise upravo na štetu hrvatskih kulturnih interesa, pa su financirali autore i projekte „regionskog“ nadahnuća, u strahu da ih lijeva gerila ne proglasi mrskim i mračnim desničarima. Retorika ucjene i bukačkog pristupa uvijek bi upalila, pa bi se tako moralo najprije namiriti sve ono što je hrvatsko samo formalno, po mjestu prebivanja, a po duhu, politici i kulturi uglavnom – balkansko.
Proteklih dana mediji navode nekoliko imena koja su u igri za ministra kulture u Vladi RH koju sastavlja mandatar Tihomir Tim Orešković. Večernjak spominje Jasena Mesića i Anju Šovagović, do sada se spominjala i Sunčana Glavak, dok Narod.hr saznaje da su kandidati taj resor još i Ivo Banac i Ana Lederer. Dakle, vrlo zanimljiva konkurencija. Nas zanima u ovom času prvenstveno pitanje: kakav nam ministar kulture treba? Onaj koji će imati hrabrosti zauzeti se za stvarne hrvatske kulturne interese, koji će hrvatske autore, pisce, redatelje, dramske i likovne umjetnike, hrvatsku knjigu, teatar, film, glazbu, kulturne udruge, medije, projekte koji nose kulturnu relevantnost u zemlji i inozemstvu, podignuti iz malodušja i biti u stanju prekinuti teror lijeve alternative i lijeve gerile frljićevskog nadahnuća – jer novi ministar kulture morat će pokrenuti defrljićizaciju ne samo hrvatskog kazališta nego i cijele kulturne scene. Ne zagovaram ničiju diskriminaciju nego poštene kriterije i pravedniju potporu i raspodjelu sredstava, i okončanje ekstremno lijeve ideologizacije hrvatske kulture. Dakle, i u MOST-u i u HDZ-u trebaju shvatiti da je resor kulture krucijalan za svaku zemlju a pogotovo za očuvanje identiteta jedne male Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Vukman

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.