U Lanišću trodnevnica u povodu 75. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića: Tko je u Istri ubio 15 svećenika i tri bogoslova?

bulešić
Foto: biskupija-porecko-pulska.hr

Ove se godine navršava 75. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića. U Lanišću, mjestu njegova mučeništva, u nedjelju 21. kolovoza započinje trodnevnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvoga dana misu u laniškoj župnoj crkvi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile s početkom u 11.30 sati predvodi ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić.

Drugoga dana, u ponedjeljak 22. kolovoza, nakon klanjanja, mogućnosti za ispovijed i krunice, misu u 18 sati predvodi župnik na otoku Ugljanu Marko Dokoza.

Trećega dana, u utorak 23. kolovoza, svečanu misu pjevanu po Laniški, s početkom u 18 sati predvodi rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcumons. Antun Sente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samu 75. obljetnicu, u srijedu 24. kolovoza, svečanu misu u 11 sati predvodi preč. Milan Mužina, pulski dekan i župnik Župe sv. Pavla ap. To će misno slavlje animirati Župni zbor sv. Pavla ap. u Puli.

Tko je u Istri ubio 15 svećenika i tri bogoslova?

Po zapovijedi OZNE i Partije, iz krvavog Lanišća u Istri, smišljenim i planiranim ubojstvom trojice svećenika, trebalo je odaslati zastrašujuću poruku Istri, cijelom hrvatskom narodu i Katoličkoj crkvi – nema šale s komunističkom Partijom, ideologijom i partijskim vodstvom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedaleko Žminja, vjernici Porečko-pulske biskupije podigli su spomen-obilježje svjedocima i mučenicima vjere u Istri iz vremena Drugog svjetskog rata i nakon njega. U kamenu je uklesano 15 imena svećenika i troje sjemeništaraca i bogoslova koji su ubijeni od 1941. do 1949. Šestorica su ubijena od strane komunističkog režima, jednog su ubili četnici, a osmero njih Nijemci i Talijani. Ubijena su i trojica mladih bogoslova, jedan od komunista, jedan od Talijana i jedan od Nijemaca.

Tu se nalazi i ime Miroslava Bulešića.

Danas Crkva u Istri među mučenicima i žrtvama komunističkog režima ima dva blaženika: Francesca Bonifacia i Miroslava Bulešića. Možemo reći da bl. Francesco predstavlja stradanja Talijana na području Istre, a bl. Miroslav Hrvata. Jedan i drugi podnijeli su mučeništvo nakon rata, bez sudskog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Bl. Miroslav Bulešić – zaštitnik svećenika i mučenik krizme

Miroslav Bulešić rođen je 13. svibnja 1920. u Čabrunićima, župa Svetvinčenat. Teološki studij završio je u Rimu i 11. travnja 1943. zaređen za svećenika. Bio je jedan od istaknutijih istarskih svećenika koji se zauzimao da Istra bude pripojena matici Hrvatskoj. Ali isto tako, nije prihvaćao komunističku ideologiju te se jasno suprotstavljao bezboštvu. Svetačkim načinom života bio je uzor mnogim svećenicima i mladima. Odmah se našao na listi nepodobnih svećenika.

Ivan Motika opisao je njegovu mladu misu kao otvoreni napad na partizanski pokret, te poručio svećenicima koji su sudjelovali na mladoj misu, među kojima je bio i Ratimir Beletić, „da je to izdaja protiv našeg naroda, te da će izdajice i neprijatelji naroda prije ili kasnije biti nemilosrdno kažnjeni od naroda, koji će im sam suditi.“ Tako je Ivan Motika uvrstio među narodne neprijatelje Antuna Cukerića, Ratimira Baletića i Miroslava Bulešića, ali i narodnjaka Antuna Milovana, koji je na mladoj misi održao govor mladomisniku. Bulešić je mučenički ubijen na krizmi u Lanišću u župnoj kući.

Ovaj komunistički zločin dobio je naziv „Krvava krizma u Lanišću.“

Bl. Francesco Bonifacio

Francesco Bonifacio rođen je u Piranu 1912. godine. Pastoralno je djelovao u župama Novigrad i Krsica kod Buja, te bio istaknuti član Katoličke akcije u radu s mladima. Nakon kapitulacije Italije nije napustio Istru već je ostao uza svoj narod. „Bio je vrlo revan, uzoran, svet i poletan svećenik, dobar organizator, ljubitelj i apostol mladeži.“ Odmah se našao na udaru istarskih partizana i komunističke vlasti. Dana 10. rujna 1946. procurila je vijest da su oznaši na Bujštini sastavili popis mlađih svećenika koja narodna straža mora likvidirati, među njima je bio i Francesco Bonifacio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već su ga 11. rujna sačekali predvečer „narodni stražari“ na putu povratka iz Grožnjana u Krasicu i od tad mu se gubi svaki trag.  Mjesto stradanja ni danas nije poznato. Postoje neka svjedočanstva da je ubijen u Motovunskoj šumi, ali grob mu još nije otkriven. Tršćansko koparski biskup mons. Antonio Santin je pokrenu proces za njegovo proglašenje blaženim 1957. i nakon 40 godina je bio završen biskupijski proces, 16. svibnja 1997. godine u Trstu.

Nakon 11 godina proučavanja u Rimu, papa Benedikt XVI. izdao je dekret 3. srpnja 2008. kojim je Bonifacio proglašen blaženim in odium fidei. Svečana proslava je bila u Trstu 4. listopada 2008., a poslije u Krasici kod Buja. Danas se među prioritetima Državne komisije za istraživanje stratišta nalazi i eventualno mjesto pokopa bl. Francesca. Poduzeti su neki koraci, ali ne mogu više o tome dok traje proces.

Svećenici žrtve komunističkog režima

Na udaru komunističke vlasti i partizana napose su se našli talijanski svećenici i redovnici koji su marljivo vršili svoju svećeničku službu. U Istri su jednako stradavali hrvatski svećenici kao i talijanski, jer komunistička vlast u svakom svećeniku je vidjela potencijalnu opasnost za režim. Stoga je razumljivo da je jedan broj svećenika talijanske nacionalnosti napustio Istru kako ne bi bili suđeni ili ubijeni. Bilo i onih koji nisu napustili Istru i ostali su uz narod uz spremnost da podnesu mučeničku smrt.

Stradanja svećenika nisu bila samo u vrijeme rata, nego najveći dio nastradao je nakon rata.

Na stranici Porečko-pulske biskupije možete vidjeti opširan prikaz o ubijenim svećenicima i njihovu mučeništvu za kršćansku vjeru i katolički živalj Istre.

Vlč. Miroslav Bulešić proglašen je blaženim 28. rujna 2013. godine.

Litanije bl. Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika

Gospodine, smiluj se.
Kriste, smiluj se.
Gospodine, smiluj se.
Kriste čuj nas.

Kriste usliši nas.

Oče nebeski, Bože! – Smiluj nam se!

Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,

Duše Sveti, Bože,

Sveto Trojstvo, jedan Bože,

Isuse, dobri Pastiru,

Isuse, jakosti mučenika,

Isuse, učitelju apostola,

Isuse, kruno sviju svetih,

Sveta Marijo, majko Božja, – moli za nas!

Blaženi Miroslave Bulešiću, – moli za nas!

Hrabri nasljedovatelju Kristov,

Štovatelju Isusova križa,

Svećeniče po Srcu Isusovu,

Uzorni častitelju blažene Djevice Marije,

Služitelju svete Majke Crkve,

Mučeniče svete krizme,

Neumorni svjedoče Božje ljubavi,

Revni navjestitelju Evanđelja,

Vjerni služitelju Isusova oltara,

Djelitelju Kristovih otajstava,

Čuvaru svetosti euharistije,

Uzore svećeničkog poslanja,

Žarka iskro svećeničke duhovnosti,

Uresu kreposna života,

Svjedoče mirne savjesti,

Prijatelju siromaha,

Učitelju djece i mladih,

Pastiru vjerničkih duša,

Podupiratelju kršćanskih obitelji,

Promicatelju duhovnih zvanja,

Zaštitniče potlačenih i napuštenih,

Svjetioniče u olujama života,

Ljubitelju istine,

Branitelju pravde

Promicatelju mira,

Tješitelju obespravljenih,

Molitelju za obraćenje grešnika,

Nasljedovatelju Isusove žrtve,

Zagovorniče istinske slobode,

Tješitelju nevino osuđenih,

Graditelju crkvenog zajedništva,

Uzore praštanja progoniteljima,

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta!

Oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta!

Usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta!

Smiluj nam se, Gospodine!

Moli za nas, blaženi Miroslave.
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se: Bože, Oče naš nebeski, Ti si u svećeniku Miroslavu Bulešiću dao svome narodu revnoga pastira i neustrašivog mučenika. Po njegovu zagovoru učvrsti u nama vjeru i ustrajnu strpljivost u teškoćama života te daj da se spremno zalažemo za rast i jedinstvo Crkve. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.