U osječkome HNK praizvedba drame “260 dana” Marijana Gubine

Foto: fah

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku u petak navečer praizvedena je drama “260 dana” Marijana Gubine, u režiji Dražena Ferenčine, koja govori o teškoj sudbini desetogodišnjaka koji je zajedno s obitelji prošao srpske koncentracijske logore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na svu težinu života u srpskim kazamatima i stradanje tijekom Domovinskog rata, autor “260 dana” snažno progovara o potrebi oprosta jer se samo tako, kako ističe, može naprijed kroz život. Istina, to ne znači da zločin smije ostati nekažnjen, nego, naprotiv, svi koji su ga počinili moraju doći pred sud pravde.

Autora boli što su u tim strašnim zločinima sudjelovali i donedavni susjedi i prijatelji i pita se što se to zapravo događa s čovjekom. Poziva svakog čovjeka da prije nego što drugom čovjeku nanese zlo dobro razmisli jer će ga ono kad-tad dostići. Tijekom proba u osječkome HNK autor romana “260 dana” nije mogao proći bez suza jer su sjećanja, kako je rekao, uvijek živa i bolna. Redatelj Dražen Ferenčina rekao je kako zapravo ratna tematika nikada ne zastarijeva te sada, 20-ak godina nakon strašnih ratnih događaja, žrtve koje progovaraju unose novo svjetlo u te tamne dane naše nedavne prošlosti.

Praizvedba drame “260 dana” prva je ovosezonska premijera, a izvedena je u sklopu Noćne scene osječkoga HNK. Malobrojni gledatelji bili su smješteni na samoj pozornici, u neposrednoj blizini glumaca. Nakon praizvedbe te drame, u osječkome HNK večeras je izvedena i premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnašatelj dužnosti intendanta osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Miroslav Čabraja rekao je kako je znao da će “emocije i glumaca i publike biti snažne”, a “nabijenost emocijama bila je gotovo opipljiva”.

Dramatizacija i dramaturgija povjerena je Ani Prolić, kostimografkinja je Saša Došen-Lešnjaković, scenografi su Deni i Martino Šesnić, a glazbu je skladao Mate Matišić. Za scenografiju i kostimografiju bile su zadužene radionice osječkoga HNK.

Glavna uloga povjerena je Aljoši Čeplu, a u ostalim ulogama nastupili su Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok-Zupković, Matea Grabić, Ivan Čanić, Zorislav Štark i Neven Lucian Davidović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.