U Zagrebu se održava zajedničko zasjedanje HBK i BK BiH, kardinal Vinko Puljić o situaciji u BiH: ‘Prevažno je u ljudima buditi pouzdanje u Boga’

Foto: ika.hr

Zajedničko zasjedanje biskupa Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH održava se danas, 21. siječnja 2019. godine u sjedištu HBK u Zagrebu. Na tradicionalnom godišnjem susretu biskupa dviju biskupskih konferencija obrađuju se teme o skrbi za Hrvate u inozemstvu, za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, o prijevodima i prilagodbama liturgijskih knjiga te dogovaraju zajedničke karitativne akcije poput Tjedna solidarnosti, javlja IKA.

‘Premda smo dvije biskupske konferencije u dvije države, ovim okupljanjem pokazujemo unutarnju povezanost’

Osvrnuvši se na zajednička zasjedanja biskupa, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić u izjavi za Hrvatski katolički radio je rekao: „Premda smo dvije biskupske konferencije u dvije države, mi ovim godišnjim okupljanjem pokazujemo neku unutarnju povezanost i potrebu da se barem jednom godišnje okupimo. No, sva naša zasjedanja su umrežena i delegatima koji sudjeluju na zasjedanjima biskupskih konferencija u BiH i Hrvatskoj“.

Predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić smatra vrlo važnim razgovor hrvatskih biskupa o inozemnoj pastvi, jer mnogi koji su iz BiH doselili u Hrvatsku, sada odlaze iz nje. Istaknuo je da je važno izgrađivati svijest o vlastitome identitetu i poticati narod da zna voljeti svoje korijene, zemlju i vjeru. Da se ne napušta ono za što su ginuli. Poručio je da je važno „ne opterećivati se kompleksom manje vrijednosti koji se nameće u javnosti“.

Kardinal Vinko Puljić o situaciji u BiH: ‘Umorili smo se od političke igre u javnosti’

Na pitanje što Hrvatska može učiniti za Hrvate u BiH danas, kardinal Puljić izjavio je da Hrvatska kao članica Europske unije treba jasno progovoriti da Europa shvati da BiH jest na svoj način tronožac te da je forsiranje građanske države protiv manjinskog naroda.

U razgovoru za HKR kardinal Puljić osvrnuo se i na trenutačnu političku situaciju u BiH, nepovoljnu za Hrvate, rekavši: „Prevažno je u ljudima buditi pouzdanje u Boga. Da shvate da je sve ljudsko nesigurno i varljivo. Umorili smo se od političke igre u javnosti i zamarajućih medijskih poruka. Nadam se da će upravo naša zajednička okupljanja s kojih ćemo slati pozitivne poruke ohrabriti ljude da ustraju u nadi“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/narod.hr