Umro slavni dirigent Lorin Maazel

Slavni dirigent Lorin Maazel umro je danas u 84. godini u Virginiji na istoku SAD-a od posljedica upale pluća, objavio je Castleton festival čiji je bio utemeljitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lorin Maazel, rođen u Francuskoj u obitelji američkih židovskih glazbenika, bio je istaknuti voditelj Newyorške filharmonije i Bečke državne opere.

“Dirigent međunarodnog glasa, maestro Maazel posvetio je više od 75 godina svog života glazbi”, pišu organizatori festivala Castleton u Virginiji, blizu Washingtona.

Umro je u nedjelju u svojoj kući u Castleton Farmsu gdje se pripremao za sljedeći festival, dodaje se u priopćenju. Maazel je dirigirao s više od 150 orkestara 5.000 opera i raznih kompozicija i sudjelovao u više od 300 snimanja. Obnašao je razne funkcije u upravama Berlinske i Bečke opere, kao i Munchenske i Newyorške filharmonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oženjen i otac četvero djece, Lorin Maazel je bio i skladatelj, a njegova prva opera “1984”, nadahnuta knjigom Georgea Orwella, praizvedena je u Londonskoj kraljevskoj operi u Covent Gardenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.