Večeras: Premijera filma Jakova Sedlara ‘Monsignor’ o vlč. Jozi Devčiću kojeg su osudile komunističke vlasti

Foto: JS

Večeras , 13. veljače, u 20 sati u Kulturno-informativnom centru u Zagrebu održat će se premijera dugometražnoga dokumentarnog filma “Monsignor “, redatelja Jakova Sedlara. To je priča o vlč. Jozi Devčiću, nekadašnjem župniku u Stražemanu, kojega su komunističke vlasti 1981. osudile na zatvorsku kaznu zbog toga što je angažirao kipara Antu Starčevića da napravi mozaik za obnovljenu crkvu. Između ostalih, on je naslikao i kardinala Alojzija Stepinca i Ivana Merza, pa je to bio razlog da ga jugoslavenske komunističke vlasti osude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim zatvorske kazne presuda je uključila i uništenje Stepinca i Merza na mozaiku. Srećom, kipar Marijan Sušac koji je trebao kipove uništiti prevario je vlasti rekavši da nema potrebe fizički ih, dlijetom otući, nego će on isto to napraviti specijalnom bojom. Ta boja bila je obična boja za bicikle kojom je on samo prebojao dio mozaika! Godine 1991. boja je izbrisana s dijela mozaika i on je ponovno zasjao u punoj ljepoti.

Film sadrži i nikada viđene snimke svečanosti posvete crkve, koju je vodio kardinal Franjo Šeper. Šeperu je to bilo zadnje javno pojavljivanje, jer je par mjeseci nakon toga umro .
Osim navedenoga, vlč. Devčić važan je i zbog činjenice jer je obnovio potpuno porušenu crkvu u Voćinu.

Na premijeri će govoriti redatelj Jakov Sedlar i vlč. Jozo Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film traje 55 minuta.
Sutra navečer svečano prikazivanje održat će se i u Stražemanu, a nakon toga u Osijeku, Splitu, Dubrovniku i Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.